Gedenkbomen onthuld op begraafplaatsen De Ronde Venen

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
DE RONDE VENEN - De gemeente De Ronde Venen heeft vandaag drie gedenkbomen in gebruik genomen. De begraafplaatsen in Abcoude, Baambrugge en Wilnis krijgen elk zo'n metalen herdenkingsplek.
Nabestaanden kunnen in deze bomen een bladvormig plaatje hangen, met daarop de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overleden persoon. Op die manier hebben ze een extra mogelijkheid hun dierbaren te herdenken.
Ivo Everts is de zoon van José Visser, de bedenker van de bomen. "Mijn moeder heeft het ontworpen in haar laatste levensjaar. Ze was ceramiste, maakte vazen en urnen. Zo is ze de branche ingerold. Ze kwam op het idee om op een andere manier te gaan herdenken. Je kan naar een graf toe, je kan de urn bewaren, je kunt de as uitstrooien. Nu kun je dus ook een blaadje ophangen."
Wethouder Alberta Schuurs is blij met de nieuwe herdenkingsbomen op de drie begraafplaatsen in De Ronde Venen. De bomen zijn uitermate geschikt voor nabestaanden die aan het einde van de huurperiode van een graf komen. "Mensen huren een graf voor tien of twintig jaar. Daarna hebben mensen vaak nog steeds een behoefte aan een plek om te herdenken. Je kunt het altijd verlengen, maar soms kiezen mensen er toch voor om het graf te laten ruimen. Zo'n boom is iets tastbaars, een plek om naar terug te keren."

De onthulling van de gedenkboom in Baambrugge
De onthulling van de gedenkboom in Abcoude

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.