Utrechtse flatbewoners wachten al jaren op beloofde renovatie

UTRECHT - Bewoners van een flatgebouw aan de Zeemanlaan in Utrecht zijn er klaar mee: ze wachten nu al jaren op een renovatie. Volgens een bewoner, die anoniem zijn verhaal wil doen, is de opknapbeurt al zeker vier jaar geleden aangekondigd. Maar tot op heden is er nog niks aan het verwaarloosde pand gedaan.
Aan de Zeemanlaan springt het flatgebouw in het oog. De balkons zijn afgetimmerd omdat brokstukken naar beneden vielen. "Het lijkt wel Afghanistan. Dit was heel gevaarlijk voor mensen die hier over de stoep lopen en kinderen die hier spelen. Het is een noodoplossing", zegt de anonieme bewoner. Terwijl hij de buitenkant bekijkt komt een oudere man langs die een garagebox huurt. Hij klaagt over een lekkage.

SCHIMMEL

Binnen in de woningen is het niet veel beter. In de muren zitten scheuren, schimmel groeit langs de kozijnen en op het plafond in de badkamer. En overal zit enkelglas, waardoor het binnen niet warm te krijgen is.
De bewoner pakt er een stapel brieven bij waarop de renovatie staat aangekondigd. De bovenste brief is verzonden in 2015, daarin staat dat de renovatie in het voorjaar van 2016 begint. Maar vastgoedbeheerder De Elf Provinciën, die het flatgebouw beheert, laat in dat jaar verstek gaan. De bewoners blijven dus nog langer in een tochtige woning zitten die nodig aan renoveren toe is. "Ik krijg af en toe bezoek, en die mensen schrikken zich rot dat ik hier nog woon."

CONTACTPROBLEMEN

Hij geeft aan dat het lastig is om met De Elf Provinciën in contact te komen. Een aantal buren stuurt aangetekende brieven om meer duidelijkheid te krijgen over de renovatie en waarom die zo lang op zich laat wachten. Een echt antwoord krijgen de bewoners niet.
Ook wanneer de redactie van RTV Utrecht belt kost het moeite om iemand aan de lijn te krijgen die verantwoordelijk is voor de woningen. Uiteindelijk spreekt de redactie met Gert Haverkamp. Hij schetst een beeld waaruit blijkt dat er en geschil was met de aannemer en dat de gemeente Utrecht eisen had over de verwarmingsinstallatie. De gemeente Utrecht bevestigt dat er in de loop van 2017 contact is geweest met De Elf Provinciën. De gemeente heeft geadviseerd om zonder aardgas verder te gaan.

GEEN VERTROUWEN

Volgens Haverkamp gaat de renovatie in april dit jaar beginnen. Alleen de bewoner gelooft daar weinig van: "We hebben er nog niets over gehoord. Ik heb er geen vertrouwen in dat het ooit gaat gebeuren, het wordt al jaren uitgesteld."

Utrechtse flatbewoners wachten al jaren op beloofde renovatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.