Ken je gemeente: Leusden

LEUSDEN - In de gemeente Leusden wonen zo'n 30.000 mensen, verdeeld over drie kernen: Leusden, Achterveld en Stoutenburg. De Utrechtse Heuvelrug beslaat een deel van de westelijke kant van de gemeente, met veel heide en bos. In het Oosten, richting Achterveld, is ruimte voor landbouw.
De geschiedenis van Leusden kwam de afgelopen tijd regelmatig aan het oppervlak. Zo spoorde de Historische Kring Leusden onlangs nog de nabestaanden op van een crash van een Engelse Stirlingbommenwerper in de Tweede Wereldoorlog en richtten daar een monument voor op. Aan het begin van 2017 werd een bijzonder bos gevonden. 13.000 jaar oud maar liefst, de bomen waren omgewaaid tijdens een storm en goed bewaard gebleven in de veengrond.

POLITIEK

Voor Roel Madiol van de D66 zit zijn klus als raadslid er na de verkiezingen op. Hij was 13 jaar gemeenteraadslid in Leusden. Na een
onder raadsleden sprak RTV Utrecht met Madiol , onder andere over de veranderingen in de gemeentelijke politiek en de extra taken die gemeentes krijgen. Hij zei toen: "Het zijn allemaal onderdelen die vroeger niet bestonden. Toen praatte je over hoe een weg aangelegd moest worden, of ergens bomen mochten staan. Nu is dat anders. Je bent direct betrokken bij het welzijn en de gezondheid van burgers. Dat vraagt veel en veel meer kennis."
De SP doet voor het eerst mee in Leusden. Annet Belt is de lijsttrekker van de socialen. Op de website van de SP stelt ze op te komen voor kwetsbare groepen, dat ze niet tegen onrecht kan en ze maakt zich sterk voor duurzaamheid en het belang van streekproducten. Tijdens de landelijke verkiezingen in 2017 behaalde de SP 5,9% van de stemmen in Leusden.
De verhouding man/vrouw in de gemeenteraad kan volgens vrouwelijke raadsleden een stuk beter. 4 van de 21 raadsleden zijn op dit moment vrouw. "Soms denken vrouwen misschien dat ze het niet kunnen, soms denken vrouwen dat het te veel tijd kost", vertelde raadslid Riet Koetsenruijter van GroenLinks-PvdA. "Wij denken dat we door onze ervaringen andere vrouwen over de streep kunnen trekken, want wij kunnen het ook combineren, dus waarom anderen niet?"

THEMA'S

Verslaggever Kees Hoogendijk vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Leusden is op 12 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.