Ken je gemeente: Stichtse Vecht

STICHTSE VECHT - Stichtse Vecht is een relatief jonge gemeente, in 2011 ontstaan na een fusie tussen de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen. In totaal wonen er bijna 65.000 mensen, verdeeld over twaalf kernen.
Inwoners van de gemeente kunnen niet zeggen dat er niks te doen of te zien is. De gemeente heeft van de provincie het op een na meeste rijksmonumenten per inwoner (twaalf monumenten voor elke duizend inwoners), het op een na grootste oppervlakte dat is ingericht als recreatief terrein (69 hectare) en ook nog eens allerlei plassen in de directe omgeving.
Daar wonen is dan ook niet voor iedereen weggelegd, de gemiddelde vraagprijs van een woning in de gemeente is meer dan een half miljoen euro, bijna anderhalve ton meer dan gemiddeld in de provincie. Het is dan misschien ook niet voor niks dat bijna 17% van de inwoners van de Stichtse Vecht behoort tot de rijkste 10% van Nederland.

GEMEENTERAAD

Dat er veel staat te veranderen in de gemeenteraad van Stichtse Vecht is wel duidelijk. De grootste partij, D66, doet namelijk
. Een wethouder van het CDA stapte op, waarna de partij zich terugtrok uit de
en er werd een integriteitsonderzoek ingesteld naar wethouder Pieter de Groene, die
.
De PVV doet voor het eerst mee in Stichtse Vecht. Die partij was tijdens de landelijke verkiezingen van 2017 de op twee na grootste in de gemeente, na de VVD en D66. 12,7% van de inwoners van Stichtse Vecht stemden toen op de PVV. In Stichtse Vecht zijn relatief veel lokale partijen. Lokaal Liberaal, Streekbelangen, Maarssen2000, Het Vechtse Verbond en Stichtse Vecht Beweegt wisten de afgelopen twee verkiezingen allemaal minstens een zetel te veroveren.

THEMA'S

Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Stichtse Vecht op 13 februari aan de beurt.