Ken je gemeente: Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht is de grootste gemeente van onze provincie en de vierde stad van Nederland. De gemeente heeft bijna 350.000 inwoners. Utrecht is een groeiende stad, want bijvoorbeeld in Leidsche Rijn wordt nog altijd bijgebouwd. De gemeente Utrecht bestaat uit de woonplaatsen Utrecht, Vleuten, De Meern en Haarzuilens.
De meeste Utrechters wonen in een huurhuis, blijkt uit cijfers uit 2016. Het gaat om 55 procent van de inwoners, de rest woont in een koopwoning. Die zijn overigens behoorlijk aan de prijs, in de stad betaalden kopers vorig jaar gemiddeld bijna 308.000 euro, tegen 267.618 euro een jaar eerder.

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad bestaat uit 45 zetels. Op dit moment heeft D66 dertien zetels, GroenLinks negen, de VVD is met vijf zetels vertegenwoordigd en datzelfde geldt voor de PvdA. De SP was de afgelopen vier jaar goed voor vier zetels en het CDA had er drie bemachtigd. Stadsbelang Utrecht heeft twee zetels, net zoals de ChristenUnie. Student & Starter en de Partij voor de Dieren hadden ieder een zetel.

THEMA'S

Verslaggever Marc van Rossum du Chattel vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Utrecht is op 14 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.