Ken je gemeente: Renswoude

RENSWOUDE - Renswoude is zowel qua oppervlak (18,4 km²) als qua inwoners (5101) de kleinste gemeente van de provincie Utrecht. Volgens het planbureau is er vooral in kleinere gemeenten sprake van vergrijzing, maar die lijkt in Renswoude achter te blijven. De grijze druk is daar namelijk 23,6%. Dat is lager dan het Nederlands gemiddelde (27,8%) en ook iets onder het Utrechts gemiddelde (24%).
Renswoude heeft als kleinste gemeente ook het minst aantal woningen heeft (1885) en die worden goed gebruikt. Gemiddeld 2,64 mensen wonen er in een Renswoudense woning, een stuk meer dan in het gemiddelde Nederlandse huis van, daar wonen er 2,21.
Meer mensen per woning dus in de gemeente, maar die hoeven de ruimte in de gemeente wel stuk minder te delen dan elders in de provincie: 277 inwoners per vierkante kilometer zijn er in Renswoude. Een stuk lager dan gemiddeld in de provincie (923 per vierkante kilometer) en al helemaal een lager dan in bijvoorbeeld Utrecht (3.600), Veenendaal (3.275) en Nieuwegein (2.620).

GEMEENTERAAD

Als gemeente met zo'n 5.000 inwoners heeft Renswoude 11 raadsleden, per 464 inwoners een raadslid. Vergelijk dat met Utrecht (een raadslid per 7623 inwoners) en je zou kunnen zeggen inwoners van Renswoude een stuk beter worden vertegenwoordigd.
In Renswoude doen sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vijf partijen mee. De ChristenUnie haalde toen voor het eerst een zetel in de raad. CDA, SGP en VVD zijn de laatste verkiezingen de grootste partijen. Het CDA moest in 2014 voor het eerst de SGP naast zich dulden. Beide partijen haalden drie zetels, tot die tijd was CDA steeds de grotere.
Het voltallige college van burgemeester en wethouders kreeg het afgelopen jaar een motie van treurnis wegens de misstanden over het dorpshartdossier. "Een unieke straf", schreef De Scherpenzeelse Krant daarover.

THEMA'S

Verslaggever Mark van der Wel vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen in Renswoude.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Renswoude is op 16 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.