Ken je gemeente: Eemnes

EEMNES - Met een krappe 9000 inwoners is Eemnes de op een na kleinste gemeente van de provincie. Het VPRO-programma Nederland van Boven rekende uit dat Eemnes de best bereikbare plaats van Nederland, met de auto ben je gemiddeld in 78 minuten in elke andere Nederlandse plaats. Met het openbaar vervoer is dat bijna twee uur, alleen de stad Utrecht is met het openbaar vervoer beter bereikbaar.
Eemnes bestaat eigenlijk uit twee delen: Eemnes-Binnen en Eemnes-Buiten. Eemnes binnen bestaat voornamelijk uit boerderijen en landbouwgrond. Ruim vijf procent van de werkgelegenheid in Eemnes is in de landbouw terwijl dat in de rest van de provincie gemiddeld een procent is.

GEMEENTERAAD

Eemnes heeft de afgelopen raadsperiode twee coalities gekend. Na de verkiezingen van 2014 leverden CDA, D66 en VVD ieder een wethouder. Die samenwerking kwam onder druk te staan toen het CDA en de D66 het
in wethouder Zoetman van de VVD. Zoetman zou te verschillend denken over verschillende dossiers en daarnaast niet goed genoeg communiceren met burgers. Uiteindelijk werd besloten om de samenwerking met de VVD helemaal stop te zetten. De PvdA werd uiteindelijk de nieuwe partner.
Willem van de Berg van Fractie van den Berg liet in januari weten niet mee te doen met de aankomende verkiezingen. Hij zei daarover: "Als je er nog een keer voor vier jaar aan begint, moet je het ook vier jaar volhouden. Je kunt wel weer een klein partijtje beginnen en meedoen, maar gezien de politieke verhoudingen in Eemnes moet je streven naar een meerderheid. Anders heeft het allemaal niet zoveel nut. Elke keer krijg je een soort van patstelling."
De lokale partij Dorpsbelang is een vaste waarde in het politieke landschap van Eemnes. De partij staat voor de kleinschaligheid en het behouden van het dorpse karakter van de gemeente. In 2014 verloor Dorpsbelang twee zetels en de partij nam daarna geen deel aan de coalitie tijdens afgelopen raadsperiode.

THEMA'S

Verslaggever Kees Hoogendijk vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Eemnes is op 19 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.