Ken je gemeente: De Bilt

DE BILT - De meeste mensen zullen De Bilt kennen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, het KNMI. Maar de gemeente is veel meer dan dat. De huidige gemeente De Bilt is in 2001 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeente De Bilt (De Bilt en Bilthoven) en de voormalige gemeente Maartensdijk (Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan).
De meeste inwoners van De Bilt wonen in een koopwoning. Maar goedkoop zijn de huizen daar niet, de gemiddelde vraagprijs voor een huis was twee jaar geleden 526.000 euro. Een stuk duurder dan het gemiddelde huis in onze provincie, dat toen bijna 1,5 ton goedkoper was.
Inwoners van De Bilt hebben het over het algemeen genomen erg goed. In de gemeente wonen procentueel minder mensen met een bijstandsuitkering dan gemiddeld in de provincie Utrecht. In De Bilt gaat het om 3,3 procent, terwijl in 4,5 procent van het aantal huishoudens in de provincie iemand woont met een bijstandsuitkering. Ook het aantal jongeren dat vroegtijdig hun school verlaat ligt lager dan over de hele provincie genomen en ook hebben minder jongeren jeugdhulp nodig.

GEMEENTERAAD

Beter De Bilt wethouder Ebbe Rost van Tonningen wist de afgelopen collegeperiode liefst
te overleven. Hij zou tot twee keer toe informatie over het nieuw te bouwen zwembad hebben achtergehouden. Het college is door de ontevredenheid van de raad uiteindelijk niet in de problemen gekomen.
Het huidige college bestaat uit D66, CDA en GroenLinks. Het is gevormd na de verkiezingen in maart 2014. De raad is als volgt verdeeld: D66 heeft zes zetels, de VVD vier. Beter De Bilt en het CDA hebben er drie zetels. De PvdA, SP, Bilts Belang en GroenLinks twee. De SGP, ChristenUnie en Fractie Schlamilch moeten het doen met een zetel.

THEMA'S

Verslaggever Peter Huting vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. De Bilt is op 21 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.