Ken je gemeente: Zeist

ZEIST - Zeist is qua inwonersaantal de vijfde gemeente van onze provincie. Ruim 62.000 mensen wonen in de plaats die ook wel bekend staat als de Slotstad. Die bijnaam is te danken aan Slot Zeist, een van origine lustoord uit de zeventiende eeuw. Het Slot is nu vooral een trekpleister voor toeristen en dagjesmensen.
In Zeist wonen verhoudingsgewijs meer ouderen dan in de rest van de provincie. Dat uit zich bijvoorbeeld in de grijze druk van de gemeente, het aantal 65-plussers ten opzichte van het aantal inwoners in de leeftijd van 20 tot 65. Die ligt in Zeist op 32,7 procent, in de rest van de provincie is dat gemiddeld 24 procent.

GEMEENTERAAD

Sinds 2006 heeft Zeist 33 raadsleden. De VVD is steevast een van de grootste partijen in de raad met meestal zo'n zes á zeven zetels. In 2010 haalde D66 zeven zetels, een meer dan de VVD, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen waren die rollen weer omgedraaid. Seyst.Nu en NieuwDemocratisch Zeist zijn de enige lokale partijen in de raad. Seyst.nu maakt deel van de coalitie, die verder bestaat uit VVD, CDA en D66.
De PvdA was in 2006 nog de grootste in Zeist, maar die partij zag het aantal zetels sinds die zege steeds verder dalen. Van 8 in 2006 werden het er vijf in 2010, in 2014 wist de partij nog maar drie zetels te bemachtigen. Die teloorgang was ook terug te zien in de uitslag van de landelijke verkiezingen van 2017. De PvdA verloor in Zeist fors, in 2017 stemde 5,7 procent van de Zeistenaren op de arbeiderspartij, terwijl dat de verkiezingen daarvoor nog meer dan 22 procent was. GroenLinks en D66 wonnen juist stemmen.

THEMA'S

Verslaggever Mark van der Wel vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen in Zeist.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Zeist is op 22 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.