Ken je gemeente: Soest

SOEST - In Soest wonen meer dan 45.000 mensen. De gemeente heeft een partnerverbond met Soest, een gelijknamige stad in Duitsland.
De gemeente staat onder andere bekend om zijn verscheidenheid aan natuur. Maar liefst elf procent van de open natuurterreinen in de provincie liggen in Soest. Alleen in de Utrechtse Heuvelrug en Leusden is meer natuur te vinden.

GEMEENTERAAD

Tijdens de landelijke Tweede Kamerverkiezingen is de VVD grootste partij in Soest, zowel in 2012 als in 2017 wist het de meeste stemmen te halen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt dat anders. In 2014 haalde D66 vijf zetels, de VVD vier. Maar bij de lokale verkiezingen doen ook partijen mee die dat landelijk niet doen. Soest 2002 is daar zo'n voorbeeld van. De partij zat de afgelopen raadsperiode in de coalitie met vier zetels.
De lokale afdeling van de D66 heeft een roerige tijd achter de rug. Marcel Adriani stapte op als lijsttrekker na ophef over belastinggeld maar blijft wel de lijsttrekker tijdens de verkiezingen. Er was meer onenigheid in de partij: Tjerk Reijinga was het niet eens met zijn plaats op de kieslijst en doet zelfstandig mee aan de verkiezingen. Ook D66-raadslid Ab van der Hulst stapte uit de fractie, hij keert na de verkiezingen niet terug in de politiek.
Behalve Lijst Tjerk Reijinga zijn er meer nieuwkomers deze verkiezingen: De Jonge Honden, Partij Ons SOESTerberg, Jezus Leeft en Verenigd Soest. Die laatste partij deed in 2014 nog mee als Leefbaar Soest. Nieuwe naam, nieuwe poging. De lijst wordt aangevoerd door Umit Yigitsoy en de Turkse vertalingen op de facebookpagina doen vermoeden dat zij zich vooral op de Turkse inwoners van de gemeente richten.

THEMA'S

Verslaggever Lisanne Rutgers vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Soest is op 23 februari aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.