Ken je gemeente: Woudenberg

WOUDENBERG - De 12.000 inwoners van Woudenberg betalen gemiddeld meer woonlasten dan in de rest van de provincie. Meerpersoonshuishoudens betaalden in vorig jaar 797 euro aan woonlasten, 90 euro meer dan gemiddeld in de provincie Utrecht. Ook eenpersoonshuishoudens betaalden meer: 713 euro in Woudenberg, tegenover 644 euro gemiddeld in de rest van de provincie.
Hoewel er in Woudenberg per 1000 inwoners minder banen zijn dan in de rest van de provincie (635 om 813), ligt het aantal bijstandsuitkeringen wel een stuk lager. 1,78 procent van de volwassenen in Woudenberg heeft een bijstandsuitkering, in de provincie ligt dat gemiddelde een stuk hoger: 3,4 procent.

GEMEENTERAAD

Woudenberg is een van de weinig gemeenten waar een lokale partij de grootste is. Gemeentebelangen is een van de oudste lokale partijen in het land, opgericht in 1946, en heeft zes van de vijftien raadszetels. Ook in 2006 en 2010 haalde Burgerbelangen de meeste zetels, toen waren het er vijf.
Dat Woudenberg een bovengemiddeld religieuze gemeente is blijkt ook wel uit de partijen die het verder goed doen. De SGP heeft meestal drie zetels, CDA twee of drie en de ChristenUnie meestal een. Meestal blijven er dan nog een of twee plaatsen in de raad over. In 2006 en 2010 waren die voor de PvdA, in 2014 haalden PvdA en VVD er allebei een.

THEMA'S

Verslaggever Mark van der Wel vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Woudenberg is op 1 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.