Ken je gemeente: Baarn

BAARN - Sinds 2010 mag de gemeente zich Vorstelijk Baarn noemen, en dat doen ze dan ook. Er zijn websites over Vorstelijk Leven in Baarn en over de Vorstelijke recreatiemogelijkheden. Tijdens Vorstelijk Proeven schotelen lokale restaurateurs hun eten voor en in Baarn loop je geen rondje, daar doe je een vorstelijke wandeling.
Dat Baarn zich zo profileert is geen wonder: de Oranjes zijn al eeuwen verweven met de geschiedenis van de gemeente. Voor koningin Juliana en prins Bernhard werd Paleis Soestdijk tot woonhuis verbouwd en hun kinderen groeiden er op. Prinses Beatrix is sinds vier jaar weer een van de 25.000 inwoners van de gemeente. Koning Willem-Alexander en zijn broers gingen er naar school.

POLITIEK

De Baarnse Onafhankelijke Partij was tijdens de vorige verkiezingen in 2014 een van de winnaars. De partij kwam uit op vier zetels en vormde een coalitie met D66, GroenLinks en de PvdA. Dat huwelijk hield niet lang stand. Na een politieke crisis nam de VVD uiteindelijk de
en vormden de liberalen een nieuwe coalitie. Alleen D66 mocht blijven. BOP, GroenLinks en PvdA werden ingeruild voor het CDA en de ChristenUnie/SGP. De BOP-fractie werd gehalveerd toen twee raadsleden zich na de bestuurscrisis afscheidden en samen NúBaarn vormden.
De vorstelijke gemeente kent één nieuwkomer tijdens de aankomende verkiezingen: VoorBaarn onder leiding van Tino Schouten. Schouten was steunfractielid van de lokale Lijst Tinus Snyders, maar verliet samen met een collega die partij om zelf een partij op te richten. De raadsleden van NúBaarn sloten zich erbij aan en ook voormalig PvdA-wethouder Peter Blokker staat op de kandidatenlijst. Baarn telt nu drie lokale partijen en zes afdelingen van landelijke partijen.

THEMA'S

Verslaggever Kees Hoogendijk vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn tijdens de aankomende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Baarn is op 2 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.