Ken je gemeente: Veenendaal

VEENENDAAL - Veenendaal is na Utrecht en Amersfoort de grootste gemeente in de provincie. De gemeente in het Westen van de provincie heeft zo'n 65.000 inwoners.
De gemeente ligt in de Bijbelgordel, zo'n tweederde van de inwoners is kerkelijk gezind. Veenendaal is daarnaast de thuisbasis van Waaijenberg mobiliteit. Die naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar hun bekendste product waarschijnlijk wel. Waaijenberg is de producent van de bekendste brommobiel: de Canta. Of beter gezegd was, de laatste Canta rolde afgelopen jaar de fabriek uit.
De gemeente maakt deel uit van de regio FoodValley. Een samenwerking tussen verschillende gemeenten en instanties in de regio met de nadruk op landbouw en voedselproductie. Het doel van de FoodValley is om de regio te "ontwikkelen tot hét agrofoodcentrum van Europa, de internationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding."
In het laatste regeerakkoord werd de regio expliciet genoemd: "Om een gezonde leefomgeving te waarborgen voor mensen en dieren zal het kabinet de samenwerking in de regio FoodValley ondersteunen en de uitkomsten daarvoor beschikbaar maken voor de rest van Nederland."

GEMEENTERAAD

"Bestuurscrisis Veenendaal" was de
op onze website in 2016. Het college stapte op na forse kritiek op wethouder Beckerman van ProVeenendaal. Hij zou te weinig dossierkennis hebben en het onderscheid tussen individueel en algemeen belang niet kunnen maken. Het leidde tot de vorming van een nieuwe college met een wethouder van de ChristenUnie in plaats van Beckerman.
Er zijn 33 zetels te verdelen in de Veenendaalse raadszaal. De partijen met een religieuze grondslag (CDA, ChristenUnie en SGP) weten in Veenendaal meestal zestien á zeventien zetels te veroveren. De ChristenUnie is de grootste in Veenendaal, tijdens de verkiezingen in 2014 gevolgd door de SGP en daarna het CDA.
Lokaal Veenendaal is een van de twee lokale partijen in Veenendaal. In 2004 maakte de partij zijn debuut uit onvrede over de invloed van de landelijke partijen in de gemeente. De partij is sindsdien een vaste waarde in de raadszaal, sinds 2014 met twee zetels. De andere lokale partij, ProVeenendaal, heeft met het uiteenvallen van het college een roerig jaar achter de rug. De partij deed tijdens de vorige verkiezingen voor het eerst mee en haalde direct drie zetels.

THEMA'S

Verslaggever Marco Geijtenbeek vertelt je
wat belangrijkste onderwerpen zijn tijdens de aankomende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Veenendaal is op 5 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.