Ken je gemeente: Houten

HOUTEN - Houten is door de overheid in de vorige eeuw tweemaal aangewezen als groeikern. Dit zorgde ervoor dat de gemeente van zo'n 4000 inwoners in 1970 heeft kunnen groeien tot een gemeente met meer dan het tienvoudige. Volgens de laatste telling heeft Houten nu 49.300 inwoners. De verwachting is dat de gemeente tot 2040 niet veel verder groeit.
De bekendste groeitaak die Houten kreeg kwam uit de Vierde Nota Extra, beter bekend als VINEX. Mensen in VINEX-Wijken wonen voor het grootste gedeelte in koopwoningen. Dat blijkt ook wel uit de samenstelling van de woningvoorraad in Houten. Meer dan tweederde van de woningen in Houten is een koopwoning. Een stuk hoger dan het landelijk gemiddeld, dat ligt op 57 procent.
De gevraagde prijs voor een woning in Houten is ook hoog: gemiddeld wil een verkoper 427.000 euro voor zijn huis, in de provincie is dat gemiddeld 388.000 euro.

GEMEENTERAAD

Er zijn de afgelopen collegeperiode nog al wat personele wisselingen geweest in de gemeenteraad van Houten. Vooral bij de D66, de grote winnaar van de verkiezingen in 2014. Zij gingen plots van drie naar zes zetels. Raakten een zetel kwijt toen Peter de Laat uit onvrede over de fractiediscipline opstapte en zelfstandig werd, gingen weer naar zes zetels toen diezelfde De Laat zijn plek opgaf en eindigden uiteindelijk met vijf, toen nota bene beoogd lijsttrekker Paul Steehouwer een
naar de Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH).
Tijdens de landelijke verkiezingen van vorig jaar leed de Partij van de Arbeid in nagenoeg heel het land een forse nederlaag en in Houten was dat niet anders. Stemden in 2012 nog 21 procent van de Houtenaren op de PvdA, in 2017 was daar nog maar iets meer dan een kwart van over. De VVD was tijdens die verkiezingen de grootste, al verloor het wel wat. In de Houtense gemeenteraad zijn ze al sinds 1994 de tweede of derde partij in de gemeente

THEMA'S

Verslaggever Mark van der Wel vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Houten is op 8 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.