Ken je gemeente: Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bunschoten is misschien wel de meest karakteristieke gemeente van de provincie Utrecht. De Spakenburgse vis is in heel Nederland bekend, toeristen rijden om voor de klederdracht en historische schepen en over de derby tussen de twee voetbalclubs zijn boeken volgeschreven en documentaires gemaakt.
In de gemeente wonen ruim 21.000 mensen, verdeeld over de kernen Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen.

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad in Bunschoten zou je kunnen omschrijven zoals Engelsman Gary Lineker ooit Duitse voetballers omschreef: de verkiezingen zijn eens in de vier jaar, en aan het einde wint de ChristenUnie. De afgelopen raadsperiodes haalde de partij altijd rond de zeven zetels. Het CDA is al net zo stabiel, die partij weet sinds 1994 steevast drie of vier zetels te veroveren. Van de 19 zetels in de raad weet de coalitie ChristenUnie - CDA dan ook vaak een meerderheid te halen.
De Spakenburgse Vrijheidspartij hoopte de verkiezingen mee te doen onder de vlag van de PVV. Fractieleider Peter Frans Koops zag zijn gedroomde samenwerking met de partij van Geert Wilders echter mislukken. Volgens Koops omdat hij te veel vrijheid en autonomie moest inleveren, volgens de PVV omdat er met Koops geen afspraken valt te maken.

THEMA'S

Verslaggever Lisanne Rutgers vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Bunschoten is op 9 maart aan de beurt.