Ken je gemeente: Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Ruim 23.000 mensen wonen in Wijk bij Duurstede, en daar gaat de komende jaren weinig verandering in komen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed in 2016 een prognose over de verwachte bevolkingsgroei per gemeente tot 2040 en kwam bij Wijk bij Duurstede uit op precies 0 procent verandering in de omvang van de bevolking.
Dat betekent niet dat de samenstelling van de bevolking van Wijk bij Duurstede niet verandert. Het aantal ouderen lijkt daar namelijk in ras tempo te groeien, een stuk sneller in ieder geval dan in de rest van de provincie.
Dat een groot deel van de bevolking van Wijk bij Duurstede langzaamaan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt zie je ook aan het aantal banen per 1000 inwoners. In de provincie worden er per duizend inwoners gemiddeld 813 banen verdeeld. In Wijk bij Duurstede is dat bijna de helft minder: 433.

GEMEENTERAAD

2006 was een historisch jaar voor de lokale politiek in Wijk bij Duurstede. De SP deed onder aanvoering van Jeroen Brouwer voor het eerst mee aan de verkiezingen, haalde meteen drie zetels en vormde met de PvdA en GroenLinks de eerst linkse coalitie in de gemeente. "Havana aan de Lek" was geboren. De SP lijkt in de tussentijd niks aan kracht te zijn ingeboet, sterker nog, de partij is met vijf zetels op dit moment de grootste in de Wijkse gemeenteraad. De socialisten vormen samen met GroenLinks, de PvdA en de PCG (Protestants-Christelijke Groepering) de coalitie.
Dat de PvdA in de coalitie zou belanden was na de verkiezingen in 2014 absoluut geen zekerheid: de partij verloor en bleef met een zetel over. Maar om te zeggen dat er een verschuiving naar rechts plaatsvond in 2014, niet echt. De VVD verloor een zetel en middenpartij CDA moest een zetel afstaan aan D66.

THEMA'S

Verslaggever Mark van der Wel vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn tijdens de aankomende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Wijk bij Duurstede is op 12 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.