Ken je gemeente: Amersfoort

AMERSFOORT - Amersfoort heeft ruim 154.000 inwoners en dankt zijn bijnaam 'de keistad' aan een grote zwerfsteen. De enorme kei werd op 7 juni 1661 door zo'n vierhonderd Amersfoorters op een slee naar de Varkensmarkt gesleept. Volgens de overlevering aangespoord door 'dolle jonker' Everard Meyster. Het gevaarte weegt ruim 7000 kilo en staat ondertussen overigens op een sokkel.
Wegens de centrale ligging van de stad is Amersfoort een belangrijke verkeersader. Zo komt knooppunt Hoevelaken steevast voorbij in de fileberichten en stappen er op een gemiddelde werkdag ruim 40.000 mensen in en uit de trein op station Amersfoort. Die centrale ligging is een van de redenen dat een aantal grote bedrijven hun hoofdkantoor hebben gevestigd in de tweede stad van de provincie, bijvoorbeeld zuivelconcern FrieslandCampina en de pizzabakkers van Dr. Oetker.

GEMEENTERAAD

In de raadszaal van Amersfoort is plaats voor 39 politici. De huidige coalitie bestaat uit D66, VVD, ChristenUnie en de PvdA, samen halen ze een meerderheid van 22 zetels. D66 is de grootste partij met negen zetels. De coalitiepartijen leveren allemaal een wethouder, op D66 na, dat levert er twee.
Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in maart van 2017 was het opkomstpercentage 84,7 procent. Amersfoorters kozen toen het vaakst voor de VVD. De grootste partij uit de huidige gemeenteraad, D66, moest het doen met 15,6 procent van de Amersfoortse stemmen en werd daarmee de op een na grootste. De PVV speelt geen rol in de Amersfoortse politiek, maar haalde in 2017 landelijk 13 procent van de stemmen op. In de keistad bleef de partij van Geert Wilders steken op 9 procent.
Hierbij moet wel opgemerkt worden dat lokaal andere partijen meedoen dan landelijk, dat zou een reden kunnen zijn voor de veranderingen. Een voorbeeld daarvan is de SGP, die partij schoof de afgelopen jaren aan bij de commissievergaderingen van de ChristenUnie, maar besloot om de aankomende verkiezingen zelfstandig mee te doen. Tot onbegrip van de ChristenUnie overigens, die partij vreest dat de SGP tekort gaat komen om in de raad te komen. En dat kan volgens fractievoorzitter Simone Kennedy leiden tot een verlies van stemmen op Christelijke partijen. Andere nieuwkomers zijn DENK, Vrede en Recht en Actief.

THEMA'S

Verslaggever Dennis van Ommeren vertelt je
wat de belangrijkste onderwerpen zijn van de komende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Amersfoort is op 14 maart aan de beurt.