Ken je gemeente: Montfoort

MONTFOORT - In de gemeente Montfoort wonen 13.866 mensen, maar dan een kwart van die inwoners is 65 jaar of ouder. Het is een van de weinige gemeenten in Utrecht waar de komende jaren een bevolkingskrimp wordt verwacht. Het CBS denkt dat de gemeente in 2040 nog 12.900 inwoners telt. Ongeveer zes procent minder dan nu.
Montfoorters hebben een hogere levensverwachting dan gemiddeld in de provincie. De gemiddelde Montfoorter is 84 als hij komt te overlijden, bijna drie jaar ouder dan de rest van de Utrechters. Dat komt misschien door het feit dat 65 procent procent van de inwoners in Montfoort voldoet aan de beweegnorm. Dat wil zeggen dat ze minimaal 30 minuten per dag matig intensief bewegen, en dat minstens vijf dagen per week. Daarmee is Montfoort een van de koplopers in de provincie. In Rhenen voldoet bijvoorbeeld maar de helft aan die norm.

GEMEENTERAAD

De vorige gemeenteraadsverkiezingen leverden in Montfoort geen schokkende verschuivingen op. De samenwerkingspartij Progressief Akkoord moest een van zijn drie zetels afstaan aan de lokale partij Inwonersbelangen Montfoort Linschoten dat op vijf zetels uitkwam. De overige partijen hielden hetzelfde aantal raadszetels. Het CDA, de ChristenUnie en Progressief Akkoord vormen de coalitie.
Mat Herben heeft aangegeven geen zin te hebben in zijn entree in de gemeente politiek in de gemeentelijk politiek, maar hij doet het toch. De voormalig LPF-leider staat op de lijst voor de nieuwe partij Lokaal Montfoort. Herben heeft er dus geen zin in maar zei: "Ik zie het als een plicht. Je kunt wel toekijken en klagen over wat er gebeurt in je gemeente, maar als je niet zelf je schouders eronder zet dan is het over jou en zonder jou."

THEMA'S

Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt je
wat de belangrijkste thema's zijn tijdens de aankomende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Montfoort is op 15 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.