Ken je gemeente: Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 maakte een aantal inwoners van Utrechtse Heuvelrug zich ernstig zorgen. De verkiezingen kwamen eraan en ze hadden nog geen stempas ontvangen. Tot verbazing van de gemeente zelf, want de inwoners hadden nota bene een paar maanden eerder nog gestemd. Ze werden pas vier jaar later weer bij de gemeentelijke stembussen verwacht.
Hoe dat zit? De Utrechtse Heuvelrug is een relatief jonge gemeente, ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn. Een gemeente met veel verschillende kernen en bijna 50.000 inwoners. Op 30 november 2005 maakten de inwoners van de nieuwbakken gemeente voor het eerste de gang naar de stembus.

GEMEENTERAAD

Er verdwijnt in ieder geval een partij uit de raadszaal in de Utrechtse Heuvelrug. De SP doet niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen, te weinig mensen wilden helpen de campagne voor te bereiden. De SP had drie raadsleden en heeft al laten weten in 2022 terug te willen keren. Ook de combinatiepartij GroenLinks/Partij van de Arbeid verdwijnt, die partij gaat echter door onder een nieuwe naam: Open. GroenLinks/Partij van de Arbeid had de afgelopen periode vier zetels.
Op dit moment zijn de VVD, D66 en het CDA met vijf zetels de grootste partijen. SGP heeft er drie, de ChristenUnie een. Er is een lokale partij in de gemeente. Burgervertegenwoordiging Heuvelrug richt zich voornamelijk op het verlagen van de gemeenteschuld. Die bedroeg volgens de BHV over 2016 ruim 161 miljoen euro. Volgens de partij is die schuld voor een groot deel te wijten aan de nieuwbouw van het gemeentehuis. Daar was voor en tijdens de bouw veel over te doen.

THEMA'S

Verslaggever Marco Geijtenbeek vertelt je
wat belangrijkste onderwerpen zijn tijdens de aankomende verkiezingen.
Ook op Radio M Utrecht en televisie besteden we de komende tijd aandacht aan de gemeenteraadverkiezingen. Iedere dag staat een andere gemeente centraal. Utrechtse Heuvelrug is op 16 maart aan de beurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.