Inwoners Groenekan willen geen polo op landgoed

GROENEKAN - Ophef in het doorgaans rustieke Groenekan. Inwoners maken zich grote zorgen over uitbreidingsplannen voor een polobaan.
Polo kun je omschrijven als een soort hockey met paarden. En één van 's Nederlands grootste pololiefhebbers is Alexander Beyleveldt. Hij is de eigenaar van een groot stuk land en beoefent daar samen met zijn zoons graag zijn hobby. Gemeente De Bilt geeft hem toestemming om vier keer per jaar een evenement te organiseren op het polo-oefendveld.

KOEIEN

Maar buurtbewoners vinden dat Beyleveldt teveel uitbreidt. Alle bouwplannen zijn niet best voor de natuur, zegt buurtbewoner Erik Hallers. ''Het is nu agrarisch gebied, wat betekent dat er koeien op mogen lopen. Dan komt er straks een gebouw van 2000 kuub met een kapschuur van 10 meter hoog en 20 meter lang, gastenverblijven en een manege met 40 paarden. En dat midden in Groenekan!"
Onzin, zegt Beyleveldt. ''Denkt u werkelijk dat ik alle vergunningen zou krijgen als er maar iets wijst op het benadelen van dieren in de vrije natuur? Dan gaat het niet door.''

HANDTEKENINGEN

Erik Hallers heeft ondertussen comité Groen Ja Polo Nee opgericht. Binnen twee weken heeft hij 370 handtekeningen tegen de plannen opgehaald. Flink veel als je bedenkt dat Groenekan maar 1700 inwoners heeft.
Hallers vindt bijvoorbeeld dat de entree die nu gepland is, veel te groot is. ''Een hek alsof je naar Dallas of Dynasty gaat rijden. Ik snap ook niet dat een welzijnscommissie gedacht heeft: 'nou dit lijkt ons een leuk plan.' Hoe halen ze het in hun hoofd?''
Pololiefhebber Beyleveldt vindt het maar gezeur. ''Er zijn nooit grote evenementen, er is altijd heel weinig verkeer en we doen het al tien jaar dus wat verandert er nou? Niets! Het is zo makkelijk om meteen op de verkeersoverlast te wijzen. Ik ben juist bezig het verkeer te ontlasten.''

VERGADERING

De gemeente heeft voor aankomende dinsdag een speciale vergadering over dit onderwerp belegd. Buurtbewoners willen massaal naar die bijeenkomst gaan.