Cavia's gedumpt en doodgevroren: "Ze waren helemaal uitgemergeld"

© Mechtild Stavenuiter-Winkelmolen
OUDEWATER/POLSBROEK - In het riet langs een weg tussen Oudewater en Polsbroek (gemeente Lopik) zijn twaalf cavia's gevonden. Elf van hen zijn doodgevroren. De enige overlevende is helemaal uitgemergeld naar de cavia-opvang gebracht.
"Bizar en schokkend", noemt Mechtild Stavenuiter-Winkelmolen van de Stichting Dierenhulpverlening Woerden de dumpactie. "Het is een onmogelijke opgave de dader te vinden."

DUMPPLAATS

De diertjes lagen in een bevroren rietberg bij een parkeerplaats aan de Damweg, die leidt naar een natuurgebied. Een notoire dumpplaats, zegt Mechtild. "Vorig jaar hebben we daar een stuk of twaalf sierduiven weggehaald."
De cavia's probeerden nog een holletje te graven om zichzelf warm te houden, maar voor elf van de twaalf baatte dat niet meer.

HEEL NAAR

De dumpactie hakt er behoorlijk in bij Mechtild. "Als je daar naartoe gaat denk je er niet bij na en onderneem je direct actie, maar als je dan thuiskomt ga je er wel even over nadenken. Ik werk al 22 jaar bij de dierenambulance, maar dit blijft heel naar."
Voor de enige overlevende cavia wordt een nieuw baasje gezocht. Het beestje verblijft momenteel in de cavia-opvang in Ter Aar. Volgens zijn verzorgers gaat hij het drama wel overleven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.