Duurste huizen De Bilt, goedkoopste in Nieuwegein. Maar wat zegt het?

PROVINCIE UTRECHT - De duurste huizen van de provincie Utrecht staan in De Bilt. Vorig jaar werd in de gemeente ruim 451.000 euro betaald voor een woning. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Nieuwegein lagen de prijzen het laagst. Een woning kostte hier gemiddeld 241.070 euro.
In de stad Utrecht betaalden kopers vorig jaar gemiddeld bijna 308.000 euro, tegen 267.618 euro een jaar eerder. In de provincie Utrecht kostte een huis gemiddeld 316.244 euro. In 2016 was dat nog 282.981 euro. De gemiddelde verkoopprijs per gemeente in de provincie Utrecht vind je hier.

NIET EERLIJK

Wat zeggen de gemiddelde verkoopprijzen over de woningmarkt in de provincie Utrecht? Weinig, vindt Marcel Arendsen, algemeen directeur van Makelaardij Brecheisen in Utrecht. "In De Bilt en Bilthoven staan gemiddeld veel grotere huizen. In Bilthoven-Noord staan villa's die voor twee miljoen euro worden verkocht. Niet helemaal eerlijk dus om gemeenten met elkaar te vergelijken. Al is wel duidelijk dat De Bilt en Bilthoven altijd al geliefde waren."

GRAADMETER

Arendsen hanteert een andere graadmeter. "Je moet kijken naar de gemiddelde vierkante meterprijs en de krapte-indicatoren. Dat betekent: hoeveel keuze heb je als potentiële koper uit de voorraad? Dan zie je dat je in Vianen maar uit één woning kan kiezen en in Maarssenbroek ligt dit op anderhalf."
Het valt Arendsen verder op dat Utrecht-Centrum wat achterblijft. "Hier is een krapte-indicator van 3.0. De prijzen stijgen hier minder hard ten opzichte van andere gebieden." Mensen willen of kunnen de populaire gebieden in de Domstad niet meer betalen en wijken uit naar voorheen achtergebleven gebieden waar je relatief goedkoop en mooi kan wonen, ziet Arendsen. "In Vianen, Maarssenbroek en Utrechtse wijken als Kanaleneiland en Overvecht is nu dus ineens veel vraag en stijgen de prijzen sterk. Het is wel zo dat als de markt inzakt, de prijzen hier ook het snelst weer dalen."

NIEUWEGEIN

Dat de gemiddelde verkoopprijs in Nieuwegein het laagst ligt, is te verklaren. "Het is een jaren zeventig gemeente. Architectonisch is het dus niet het allermooiste architectonische hoogstandje. Ook hebben de mensen die er wonen over het algemeen niet de mogelijkheid om meer te betalen. De gemiddelde verkoopprijs blijft dus rond de 2,5 ton. Wat je wel ziet is dat de getransformeerde kantoorgebouwen in Nieuwegein populairder worden."

NEDERLAND

Kijkend naar heel Nederland steeg de verkoopprijs vorig jaar met bijna 20.000 euro tot 263.000 euro. Het is de sterkste stijging van deze eeuw, maar regionaal zijn grote verschillen te zien. In Delfzijl kost een gemiddelde woning 140.000 euro, in Bloemendaal 776.000 euro, blijkt uit de cijfers van het CBS.
In Bloemendaal zijn de huizen al jaren gemiddeld het duurst. In Wassenaar, Laren (NH), Blaricum en Heemstede werd in 2017 ook gemiddeld meer dan een half miljoen euro betaald voor een woning. Heemstede is een nieuwkomer in deze groep. De gemiddelde prijs vorig jaar nog op 448.000 euro. Nu is dat ruim 514.000 euro.

Interview met Marcel Arendsen van Makelaardij Brecheisen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.