Bewoners Dwarsdijk Tienhoven willen niet wonen in een moeras

Werkzaamheden bij de Dwarsdijk in Tienhoven.
Werkzaamheden bij de Dwarsdijk in Tienhoven. © Christine Pesman
TIENHOVEN - Omwonenden van de Dwarsdijk in Tienhoven zijn boos over de aanleg van nieuwe natte natuur door de provincie en Natuurmonumenten. In het gebied waar nu nog redelijk wat bomen en bosjes staan, zijn shovels en graafmachines sinds dit najaar aan de slag om het gebied af te graven. Buurtbewoners zijn nu geschrokken van de impact van de werkzaamheden en willen vandaag hun ongenoegen laten blijken op een informatiebijeenkomst.
In het stiltegebied van de Tienhovense Plassen worden al geruime tijd grondwerkzaamheden uitgevoerd, maar voor de bewoners is het nu pas duidelijk dat bij de herinrichting van het gebied de bosjes verdwijnen en dat de weilanden worden afgeplagd. Omwonenden spreken van een enorme kaalslag en stellen dat de aanwezige dieren, waaronder reeën, vossen en dassen, door de werkzaamheden nu al op de vlucht slaan.

STILTEGEBIED

"Als hier alles ontbost wordt, is het stiltegebied geen stiltegebied meer", zegt Dwarsdijkbewoner Christine Pesman. "Dan krijgen we ook de geluiden van het vliegverkeer in Hilversum en van de A27. We zien de huizen in Hollandsche Rading nu al liggen, en dat was voorheen niet zo. En wat we erger vinden is dat de aanwezige fauna, die best fors is, wordt opgejaagd en het gebied uitgedreven. Maar ze kunnen geen kant op, omdat het al een afgesloten biotoop was."
Op 24 januari is aan omwonenden een kaartje overhandigd met de definitieve plannen voor het gebied. Sinsdien zijn de rapen gaar, zegt Pesman. "Dit hebben we allemaal nooit geweten. Wij wonen straks in een afgeplagd moerasgebied zonder enig boompje, waar de fauna zich niet meer kan handhaven. Altijd is gezegd dat de bestaande flora en fauna behouden zouden blijven. Het blijkt nu in de praktijk dat dat niet zo is."
Vandaag om 17.00 uur is er een informatiebijeenkomst in café Het Olde Rechthuys in Tienhoven. Bewoners van de Dwarsdijk willen daar hun stem laten horen, stelt Pesman. "Wat wij willen proberen is om te laten zien: wat hier gebeurt gaat veel te ver."

NATURA2000

Provincie en Natuurmonumenten zijn sinds september 2017 gestart met werkzaamheden in het zogenoemde Natura2000-gebied Oostelijke Vechtplassen Utrecht. Het doel volgens de organisaties is "om de huidige natuurwaarden te behouden en te verbeteren: het keren van de achteruitgang van biodiversiteit." Volgens een woordvoerder van de provincie is bij de plannen voor de werkzaamheden wel degelijk rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna. De plannen zijn ook getoetst aan de Wet natuurbescherming. Er is verder een ecoloog die toeziet op de werkzaamheden en ook is volgens de provincie rekening gehouden met de winterrust van dieren.
Volgens de plannen ontstaat er na de werkzaamheden een "groter oppervlak met trilvenen, veenmosrietlanden en blauwgraslanden; de kenmerkende natuur van dit gebied". De provincie verwacht dat het veengebied "nog meer een natuurlijke uitstraling krijgt". Het werk gaat naar verwachting zeker anderhalf jaar duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.