Verplichte chip voor katten heeft Kamermeerderheid

© RTV Utrecht / Roel Breet
DEN DOLDER - Regeringspartij D66 wil dat katten net als honden verplicht een chip krijgen, om zo het aantal zwerfkatten terug te dringen. De partij zegt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer te hebben.
Met een chip kan een eigenaar van een kat sneller worden teruggevonden. "Daarnaast doden katten miljoenen vogels per jaar. Minder katten op straat betekent minder dode vogels, en dat willen we. Ook zijn katten medeverantwoordelijk voor een aantal infectieziekten bij mensen", aldus D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot.

DIERENARTS

De Zeister kat Zoë onderging vandaag alvast de procedure bij dierenarts Martijntje van der Veer. "Ik heb hier een transponder, dat is de chip die zit in een naald. We geven eenmalig een prikje, waarmee we de transponder onder de huid aanbrengen. De afspraak is om dat altijd aan de linkerkant van de hals te doen."
De dierenarts uit Den Dolder denkt dat een verplichte chip een goed plan is. "Ik begrijp dat er ongeveer 35.000 katten per jaar weglopen en in het asiel belanden. Die zijn heel vaak niet gechipt. Als de kat is aangemeld bij de databank, wordt de chip afgelezen, voer je het nummer in op de computer en dan verschijnt de eigenaar op het scherm."

GEMEENTEN

Ook de Dierenbescherming steunt het voorstel van D66. "Dat zorgt ervoor dat mensen zich bij de aanschaf van een kat bewuster zijn van hun zorgplicht en voorkomt mogelijk ook dumpen", aldus de organisatie.
In een brief aan de Tweede Kamer vragen 35 gemeenten ook om de verplichtstelling van een kattenchip. In het voorstel van D66 krijgen gemeenten de ruimte om eigenaren te verplichten hun kat te laten chippen. Voorwaarde hiervoor is dan wel dat zwerfkatten in de gemeente een probleem moeten vormen.

Zoë uit Zeist krijgt de nu nog niet verplichte kattenchip

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.