Utrecht wil meer flexibele camera's inzetten tegen autobranden

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil meer onderzoek doen naar het onderscheid tussen flexibele en vaste bewakingscamera's. Die moeten voorkomen dat jongeren 's nachts auto's in brand steken in de stad. Een voorstel daartoe werd aangenomen.
Vanmiddag sprak de raad tijdens een spoeddebat over de vele brandstichtingen rond Oud en Nieuw. Volgens D66 zijn de branden weerzinwekkend en wordt het vertrouwen in de overheid ondermijnd omdat nog geen enkele dader is gepakt.
Ook verwezen D66 en de VVD naar de brand van de Zuidbus. Het busje waarmee vrijwilligers gehandicapte senioren door de stad vervoerden ging ook in vlammen op. Zulke criminaliteit heeft veel impact, vinden de partijen.

TIPGELD

De VVD wil naast extra camera's ook dat de gemeente vaker tipgeld uitlooft om de daders te pakken. Volgens het CDA zijn de daders in hun eigen milieu bekend. Zij zouden de branden stichten uit sensatie en om hun status te vergroten.
De PvdA zou graag zien dat 'stadsmariniers' worden ingezet om de problemen op te lossen. Dat zijn ambtenaren die speciaal worden aangesteld om hardnekkige veiligheidsproblemen in bepaalde gebieden op te lossen.

ONDERZOEK NAAR DADERS

Veel gemeenteraadsleden krijgen berichten van autobrandslachtoffers die vinden dat de politie nauwelijks of geen onderzoek doet naar de daders. De burgemeester zegt dat hij hele andere verhalen hoort van de leiding van de politie. Toen de burgemeester geconfronteerd werd met een mail van een slachtoffer, deed hij dat af als een incident. Het slachtoffer schreef dat bij zijn uitgebrande auto allerlei attributen werden gevonden, als een fles spiritus en een aansteker. De politie was in het geheel niet geïnteresseerd in die dingen, meldt het slachtoffer.
Ook zegt de burgemeester dat camera's niet zaligmakend zijn. Wel denkt hij dat het zin heeft om camera's te plaatsen op de vluchtroutes. Algemeen wordt aangenomen dat de daders op scooters vluchten.