Natuurijs ontdooit: "Schaatsen was vanmiddag al echt riskant"

© Fred Geers
LEERSUM - Het lijkt erop dat de laatste schaatsdag geteld is. De Doornsche IJsclub gaat morgen niet meer open. En ook nog een rondje op het Leersumse Veld lijkt niet meer in het verschiet te liggen.
"Veel hangt af van vannacht", zegt natuurijskenner Fred Geers. "Als het net wordt als afgelopen nacht, dan wordt het ijs zwakker." Vanochtend konden de ijzers onder op het Leersumse Veld. Maar ook maar net. Gemiddeld was de ijsdikte een kleine drie centimeter.

TINTELEN

Toch is dat ook de kick van de vele schaatsers die zich vanmorgen rond de plassen verzamelden. "IJs moet leven. IJs moet je doorheen kunnen zakken, anders is het geen ijs", zegt Kees Rodenburg. Hij durfde
als eerste het ijs op.
"Vanmorgen begon teleurstellend", zegt Rodenburg. "Ik zag de vorst, die was hier met de bewolking slecht. Je weet: het kan eigenlijk niet. Maar als je er dan eenmaal opstaat en de adrenaline voelt tintelen. Dat is prachtig!" zegt hij met een brede glimlach.

VOORSPELLING

De komende dagen laten geen flinke vorst meer zien, volgens onze weerman
. Vannacht gaat het maximaal 3 graden vriezen. En dus lijkt de schaatspret in onze regio voorbij. "Het werd vanmiddag al echt riskant", zegt Geers. "Maar als het meer dan -5 wordt, dan herstelt het ijs zich weer."
En dus blijft de waarschuwing gelden: kijk uit op natuurijs!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.