Enige overlevende caviadump blijkt zwanger

OUDEWATER/POLSBROEK - Nieuws met een lach en een traan: de enige cavia die de brute dumpactie bij Oudewater heeft overleefd, blijkt zwanger. Het uitgemergelde diertje wordt momenteel opgelapt in de cavia-opvang in Ter Aar.
Gisteren werden elf dode cavia's en één levende gevonden in een rietbosje tussen Oudewater en Polsbroek. De dieren zijn zeer waarschijnlijk door iemand gedumpt. Door kou en honger stierven bijna alle diertjes.
Op één na dus, die uitgemergeld en onderkoeld naar de opvang is gebracht. Daar ontdekten verzorgers dat het zeugje (vrouwencavia) zwanger is. De kans is groot dat de vader is omgekomen door de dumpactie. "Ze zat in een nest met meerdere beren (mannetjescavia's, red.) erbij", zegt Joyce Schreuder van de cavia-opvang.
Ondanks de traumatische ervaring kunnen het knaagdier en haar nageslacht nog een lang en gelukkig cavialeven tegemoet zien. "Alles komt goed als ze een fijn nieuw thuis krijgt, ze kan nog gelukkig oud worden."
Op de plek waar de dode cavia's gevonden zijn, werden vorig jaar ook al sierduiven gedumpt. Wie verantwoordelijk is voor de actie is niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.