Bomenkap Tienhoven voorlopig stilgelegd na protesten

TIENHOVEN - De controversiële bomenkap bij de Oostelijke Vechtplassen bij Tienhoven is voorlopig gestaakt. Dat is boze omwonenden beloofd tijdens een speciale informatiebijeenkomst.
Er zijn de laatste tijd veel bomen gekapt in het gebied om nieuwe natte natuur aan te leggen en daar zijn de bewoners van geschrokken. Zij mochten hun hart luchten tijdens de bijeenkomst en daar is goed naar geluisterd zegt Linda Groot van programmabureau Utrecht West. De bomenkap ligt tijdelijk stil en de partijen gaan met elkaar om de tafel. "Daar waren mensen wel blij mee, dat waar zij bang voor zijn even van tafel is. We moeten met elkaar in gesprek om te zien waar we uit gaan komen straks, hoe we verder gaan met de werkzaamheden."
In het stiltegebied van de Tienhovense Plassen worden al geruime tijd grondwerkzaamheden uitgevoerd, maar voor de bewoners is het pas sinds gisteren duidelijk dat bij de herinrichting van het gebied de bosjes verdwijnen en dat de weilanden worden afgeplagd. Omwonenden spreken van een enorme kaalslag en stellen dat de aanwezige dieren, waaronder reeën, vossen en dassen, door de werkzaamheden nu al op de vlucht slaan.
Provincie en Natuurmonumenten zijn sinds september 2017 gestart met werkzaamheden in het zogenoemde Natura2000-gebied Oostelijke Vechtplassen Utrecht. Volgens de plannen ontstaat er na de werkzaamheden een "groter oppervlak met trilvenen, veenmosrietlanden en blauwgraslanden; de kenmerkende natuur van dit gebied". De provincie verwacht dat het veengebied "nog meer een natuurlijke uitstraling krijgt". Het werk gaat naar verwachting zeker anderhalf jaar duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.