Gemeenteraad Soest wil rust voor medewerkers BBS

© RTV Utrecht
SOEST - De gemeenteraad van Soest wil de onrust bij medewerkers van de sociale dienst BBS beëindigen. Een motie waarin dit stond werd door de raad unaniem aangenomen. De afgelopen tijd was er veel commotie rondom de samenwerking met Bunschoten en Baarn. In Soest stapte er zelfs een wethouder op.
Soest betaalde twee jaar lang ruim een kwart miljoen euro te veel voor de uitvoeringsorganisatie, die inwoners van de drie gemeenten helpt bij zaken in het zogenoemde sociaal domein. Deze rekening had betaald moeten worden door samenwerkingspartners Baarn en Bunschoten, staat in het rapport dat werd opgesteld door een werkgroep dat onderzoek deed naar de meldingen van een klokkenluider.
RUST
"We moeten rust brengen bij de medewerkers en cliënten van BBS", sprak Peter Lucas van het CDA gisteravond. "Werknemers werden de afgelopen tijd geleefd door de krantenkoppen", lichtte wethouder Jannelies van Berkel toe. Zij nam het dossier van de opgestapte wethouder Marcel Adriani over.
De raad sprak ook zijn waardering uit voor de raadswerkgroep. Deze groep deed onderzoek naar de meldingen van een klokkenluider. Deze voormalig werknemer van de sociale dienst kaartte 21 misstanden aan.
KLOKKENLUIDER
Over de anonieme klokkenluider hadden de gemeenteraadsleden genoeg te zeggen. "Zij is onbehoorlijk behandeld", stelde Hans Boks van Lokaal Anders Soest. "Ze is de deur uitgewerkt." De medewerker werd ontslagen vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.
"Persoon X is beschadigd", reageerde de heer Baskaya van de PvdA. De raad vraagt in de aangenomen motie dan ook hulp voor de klokkenluider. Bovendien wil de raad een klokkenluidersregeling in Soest.
VOORUIT KIJKEN
Hoewel de raadsleden in Soest blij zijn met het rapport over de misstanden, willen de partijen nu graag vooruit kijken. "Het is goed je verleden te kennen", concludeerde wethouder Jannelies van Berkel van het CDA. "Maar het is zaak om nu vooruit te kijken." De wethouder kreeg veel lof voor de voortvarende manier waarop zij het dossier heeft overgenomen en met het rapport aan de slag is gegaan.
Er lopen nog steeds meerdere onderzoeken naar de BBS. Zo is er inmiddels een melding gedaan bij het Huis voor Klokkenluiders en loopt er een onderzoek naar de cultuur binnen de organisatie. Toch hoopt de raad dat de rust kan wederkeren. Bert Groothuis van Soest2002: "Werknemers moeten weer met plezier aan het werk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.