Leerlingen Griftland College geven ouders voorlichting over drugs

SOEST - Het is het schrikbeeld van iedere ouder: een kind dat te veel alcohol drinkt of experimenteert met drugs. Praten met kinderen over de gevaren ervan is daarom belangrijk, maar vaak niet makkelijk. Op het Griftland College in Soest zijn de rollen voor even omgedraaid: leerlingen met ervaringen op dit vlak gaven gisteravond voorlichting aan ouders.
De belangstelling voor de avond is groot op het Griftland College. Met verhalen, zelfgemaakte filmpjes en een quiz over drugs worden de ouders aan het denken gezet. Liza van Ravenswaaij is een van de sprekers tijdens de avond.
"Ik heb veel meegemaakt, waardoor ik thuis veel te maken had met het gebruik van drugs en alcohol en zo'n beetje alle genotsmiddelen", vertelt Liza. "Je ziet een vrolijk iemand veranderen in iemand die helemaal kapot gaat. Als het eenmaal echt een probleem is, kun je er niet meer uitstappen, want dan blijf je maar vluchten in die niet echte realiteit, al denk je dat het wél de realiteit is."

JUISTE TOON

Het verhaal van Liza maakt indruk op de ouders. Ze kan er inmiddels goed over praten. Volgens aanwezige ouders is het vooral belangrijk de juiste toon te vinden om er met kinderen over te praten.
"Je moet gewoon eerlijk en open zijn. Ik drink zelf ook wijn en dat vind ik lekker, dus vanuit die invalshoek kun je het daar wel over hebben", vertelt een moeder. "Bij ons valt er over vanalles te praten", zegt een vader. "We proberen de kinderen uit te leggen wat goed en slecht is en hopen dat ze dat oppakken en niet het verkeerde pad opgaan."
Volgens Liza is het bespreekbaar maken van het probleem het allerbelangrijkste. Ze besluit: "Als je het niet kunt bespreken, hoe kun je er dan uitkomen?"
De voorlichting is een initiatief van Stichting Balans en wordt jaarlijks georganiseerd.

Liza van Ravenswaaij was een van de sprekers tijdens de avond.