Carnavalsfeest barst los: "We hebben er ongelooflijk veel zin in"

PROVINCIE UTRECHT - Officieel begint carnaval pas zondag, maar voor een aantal verenigingen barst het feest vandaag al los. Carnavalsvereniging de Rijnpinters in Odijk nam vanochtend het voortouw.
"We zijn gestart met het scholencarnaval, we zijn langs de plaatselijke scholen gegaan om met de kinderen carnaval te vieren, later op de dag zal de pronkzitting plaatsvinden en krijgen wij de sleutel overhandigd van de burgemeester. Vanaf dan zijn we de baas over de drie kernen binnen de gemeente Bunnik", vertelt Sabastiaan Dijk.
Voor de carnavalsvereniging de Kaieschaiters in Wijk bij Duurstede gaat het echte feest pas vanavond van start. Om 16.00 uur moeten alle voorbereidingen zijn afgerond. "We zijn op dit moment bezig de feestzaal op te bouwen, dat is een sportzaal die wij ombouwen, zodat we straks 1300 mensen kunnen ontvangen", zegt Jan van Rooyen.

HOOGLAND

Ook Carnavalsvereniging de Eemschuumers in Hoogland is nog druk in de weer. Zondag organiseren zij de grootste carnavalsoptocht van Midden-Nederland en daarom moet hun carnavalswagen er perfect uit zien.
"Het meeste werk is gedaan en we zetten momenteel de puntjes op de i", zegt Ronald van Wee. "Gisteravond hebben we de carnavalswagen gelakt en we zijn nu bezig met de versieringen."

SLEUTELOVERDRACHT

Tijdens het carnaval is niet burgemeester de baas, maar heeft prins carnaval het voor het zeggen. Op sommige plaatsen vindt vandaag om 11:11 uur een echte sleuteloverdracht plaats. Hoogland wordt tijdens carnaval omgetoverd tot Zandkruuersgat. Alle borden in het dorp worden daarom vandaag vervangen.
Natuurlijk krijgen alle steden een andere naam. IJsselstein heet tijdens carnaval Apestad, Utrecht wordt Leemput, Stichtse Vecht wordt Kikkerstad en Wijk bij Duurstede heet Kaieschaterstad. De Kaierschaiters zijn helemaal klaar voor het feest.
"We hebben er hartstikke veel zin in, het is voor ons een ongelooflijk leuke tijd om hier aan het opbouwen te zijn", zegt Jan van Rooyen. "We zijn maar een klein clubje met 12 leden, we organiseren het en proberen er ook nog veel van mee te krijgen. Dat lukt aardig de laatste tijd."

Utrechtse carnavalsverenigingen zijn klaar voor carnavalsfeest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.