UMC doet onderzoek naar ontwikkeling babyhersenen

UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat in samenwerking met de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar de ontwikkeling van babyhersenen. Hiervoor ondergaan zwangere vrouwen een MRI-scan.
Het onderzoek gebeurde al eerder met gegevens van baby's met een moeilijke start. Nieuw is dat er nu een vergelijking wordt gemaakt met de hersenontwikkeling van een baby met een normale ontwikkeling. "Als die afwijkt en we weten dat in een vroeg stadium, dan hopen we betere zorg te kunnen leveren", vertelt onderzoekster Manon Benders van het UMC Utrecht.
Voordeel van het vroeg ontdekken van afwijkingen is dat het brein van baby's nog vormbaar is, vertelt Benders. "Dan is er dus een zekere mate van herstel mogelijk. Je kunt kinderen dan bijvoorbeeld beter volgen tijdens de fysiotherapie. Maar we zijn ook therapieën en bepaalde medicijnen aan het ontwikkelen die hersenbeschadiging verminderen of zelfs tegengaan. Hoe vroeger je er bij bent, hoe meer winst je op latere leeftijd hebt."

ONDERZOEKSTRAJECT

Vanmiddag gaat de eerste zwangere vrouw de mri-scan in die meedoet aan het onderzoek. De prematuur wordt uitgebreid in kaart gebracht vanaf drie maanden tot en met het zevende levensjaar. De eerste mri-scan vindt plaats rond de dertigste week van de zwangerschap, daarna binnen twee weken na de geboorte en een derde als het kind 7 jaar oud is.
"We kijken wat hun sociale en cognitieve ontwikkeling is en dat willen wij relateren aan de hersenstructuren tijdens de zwangerschap", aldus Benders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.