Merrie in Tull en 't Waal krijgt onverwacht veulentje: "Het is een wonder"

© RTV Utrecht
TULL EN 'T WAAL - Een aantal dagen dacht Dick van der Wel uit Tull en 't Waal dat de merrie die hij op zijn land heeft staan aan haar laatste dagen bezig was. Het dier vermagerde sterk, had nergens zin in en in een ritje maken was een hele opgave. De dierenarts dacht dat het paard een kwaal onder de leden had. Maar het dier bleek drachtig. "Het is een wonder!"
Dick verschoont samen met zijn gezin dagelijks de stal van Coco. Toen hij gisterochtend een kijkje nam, schrok hij zich rot. "Overal lag bloed en ik zag iets op de grond liggen. Ik ben meteen naar ons huis gerend om mijn vrouw en dochters te halen. Toen we even later terugkwamen, vielen onze monden open van verbazing. Er stond een klein veulentje naast Coco."

DRAAGTIJD

Coco werd een maand of elf geleden gekocht van de vorige eigenaar uit Montfoort. "Mijn dochters en mijn vrouw zijn gek op dieren. Aangezien we de ruimte hebben kochten we een paard. We hebben nog twee shetlanders, maar anatomisch is het onmogelijk dat die het veulen hebben verwekt. Dat wordt qua lengteverschil een lastig verhaal."
"We zijn op internet gaan zoeken en toen bleek dat de draagtijd van een paard ongeveer elf maanden is. Ze moet dus vlak voor ze bij ons kwam bevrucht zijn."
Christa van der Wel vult aan: "We hebben een dierenarts gebeld omdat Coco aan het afvallen was en niet fit oogde. Achteraf had hij bijgevoerd moeten worden vanwege de zwangerschap. Toen de dierenarts kwam kijken, bleek dat de merrie wormen had. Een zwangerschap werd niet opgemerkt. De wormen zijn behandeld."
"We hebben er tot voor kort gewoon op gereden. Nu pas weten we waar haar klachten vandaan kwamen. De bevalling is gelukkig goed gegaan. We hadden in verband met de kou een deken over haar heen gelegd. Voor hetzelfde geld had dat de geboorte van het veulentje kunnen dwarsbomen met alle gevolgen van dien. Gelukkig is dat niet gebeurd."

FELIX

De kleine hengst heeft de naam Felix gekregen. Dat is Latijn voor 'gelukkig'. De jongste twee dochters Kiki en Roos zijn helemaal in de wolken met de kersverse aanwinst. "We houden Felix bij zijn mama. Ik hoop dat ik samen met mijn zus of mijn nichtje over een paar jaar een stukje kan gaan rijden. Dat duurt nog wel even. Eerst moet Felix groeien en sterk worden. We gaan heel goed voor hem en zijn moeder zorgen."

De familie Van der Wel is dolblij met het onverwachte cadeautje.