Vuurwerkgeld Wijk bij Duurstede gaat naar skatevoorziening en toiletwagen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Van de veelbesproken vuurwerkbeloning in Wijk bij Duurstede worden een toiletwagen, een skatevoorziening en een 'freerun-toestel' gekocht. De gemeente trakteert de jongeren, omdat er tijdens Oud en Nieuw minder spullen werden vernield dan bij eerdere jaarwisselingen.
Wijk bij Duurstede maakte eerder al bekend dat er 8.440 euro was overgebleven van de jaarlijkse schadepost om te besteden aan voorzieningen voor jongeren. Vandaag voegde wethouder Hans Marchal de daad bij het woord. Hij overhandigde symbolische cheques aan negen organisaties die het geld mogen besteden.

WREVEL

De vandalismemaatregel wekte vooraf
. Het achterwege blijven van schade zou volgens hen 'normaal' moeten zijn. De lokale VVD noemde het "de wereld op zijn kop" dat mensen beloond worden met belastinggeld omdat ze geen strafbare feiten plegen.
Marchal is echter tevreden over de uitwerking die het plan heeft gehad. "Het schadebedrag is 81 procent lager uitgevallen dan vorig jaar. Jongeren zijn met elkaar in discussie gegaan en zijn erachter gekomen dat spullen vernielen eigenlijk heel zielig is. Dat is pure winst!"

LAT HOGER

De wethouder sluit niet uit dat er komende jaarwisseling opnieuw een beloning wordt uitgeloofd. "Dat overwegen we zeker, maar dan wordt de lat voor de jongeren wel hoger gelegd. We dagen ze dan bijvoorbeeld uit door het schadebedrag waar ze onder moeten blijven te verlagen."
Volgens Marchal betekent de veranderende houding van jongeren dat Wijk bij Duurstede in de toekomst minder schade hoeft te verwachten. Leerlingen van het Revius hebben niet alleen gepraat over de besteding van het vuurwerkbudget, maar ook gediscussieerd over de zinloosheid van schade veroorzaken.
Wijk bij Duurstede maakte vandaag bekend dat het vuurwerkgeld besteed wordt aan de volgende doelen:
Freerun-toestel Levitas Gym & Dance, 2000 euro
Toiletwagen bij evenementen PJGU, 2000 euro
Skatevoorziening stichting Binding, 2000 euro
Beeld- en geluidsmateriaal stichting Toekomstmuziek, 600 euro
Chillplek op schoolplein Revius Lyceum, 540 euro
Jongerenhoek in kantine Fortissimo, 400 euro
Beschermingsmateriaal kickboksen René Sports, 400 euro
Legernet en spelmateriaal Vakantie Bijbelweek Langbroek, 250 euro
Dartmaterialen Break Out, 250 euro

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.