Kandidatenlijsten voor gemeenteraadsverkiezingen bekend

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In bijna alle gemeenten in de provincie Utrecht zijn vanmiddag de kieslijsten voor de komende verkiezingen vastgesteld. Daarop staan alle politieke partijen en hun kandidaten die op 21 maart meedingen naar een zetel in de gemeenteraad. Vianen doet deze keer niet mee, omdat de gemeente volgend jaar met Zederik en Leerdam fuseert.
De kandidatenlijsten moesten afgelopen maandag worden ingeleverd bij het centraal stembureau van de betreffende gemeente. Dinsdag werden de gegevens achter gesloten deuren gecontroleerd. Vanmiddag zijn in openbare zittingen bekendgemaakt wie meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook is vastgesteld welke lijstvolgorde gemeenten hanteren op hun stembiljet.

UTRECHT

In Utrecht, de hoofdstad van de provincie, zijn zes nieuwe partijen in de race. Met de Piratenpartij, Denk, de PVV, de Seniorenpartij Utrecht, de liberaal-socialistische lijst Evenwicht en een blanco lijst van Utrechter Marcello van de Wal komt het aantal deelnemende partijen op zestien.
In heel Nederland zijn 335 gemeenten die op 21 maart de stembussen openen. Een nieuwe politieke partij, of een partij die op dit moment maximaal vijftien zetels bezet mag niet meer dan vijftig kandidaten op de lijst zetten. Een partij die meer zetels heeft mag er tachtig opvoeren. De meeste partijen in de provincie Utrecht houden hun kandidatenlijsten aanzienlijk korter.

DEELNEMENDE GEMEENTEN IN UTRECHT

Amersfoort

Baarn

Bunnik

Bunschoten

De Bilt

De Ronde Venen

Eemnes

Houten

IJsselstein

Leusden

Lopik

Montfoort

Nieuwegein

Oudewater

Renswoude

Rhenen

Soest

Stichtse Vecht

Utrecht

Utrechtse Heuvelrug

Veenendaal

Wijk bij Duurstede

Woerden

Woudenberg

Zeist

UNieuws over het vaststellen van de kandidatenlijsten