Gedeputeerde Verbeek-Nijhof stapt op vanwege Uithoflijn: "Er zijn harde noten gekraakt"

UTRECHT - Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof heeft vanmiddag de Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht geïnformeerd over haar terugtreden. De bestuurder neemt ontslag omdat ze haar verantwoordelijkheid neemt voor de problemen bij de Uithoflijn.
"In de audit zijn harde noten gekraakt over de provinciale organisatie en de aansturing van het project Uithoflijn", schrijft Verbeek-Nijhof in een brief. "Het is een mooi en belangrijk project voor de inwoners van Utrecht. Ik vind dat dit project in goede gezamenlijkheid tussen gemeente en provincie moet en kan worden afgerond."
Over het project Uithoflijn verscheen vorige week een rapport waarin de rol van de provincie Utrecht werd bekritiseerd. In het rapport staat onder meer dat het mis ging omdat er veel partijen bij betrokken zijn en omdat er veel mensen tijdelijk waren ingehuurd. Daardoor stroomde kennis weg: "Een laag collectief geheugen", aldus het rapport.
Gisteren spraken ook veel Utrechtse partijen hun ongenoegen uit. Zij waren ontevreden over het feit dat het college te laat had aangegeven dat er een enorme overschrijding dreigde bij de aanleg van de Uithoflijn.
Verbeek-Nijhof besluit haar brief met een woord van dank. "De afgelopen drie jaar heb ik met veel plezier een fantastische functie mogen vervullen. Ik bedank alle partners waarmee ik de afgelopen jaren heb samengewerkt."
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.