Statenleden hebben begrip voor vertrek Verbeek-Nijhof: "Heel vervelend dat ze weggaat"

UTRECHT - Statenleden hebben met gemengde gevoelens gereageerd op het vertrek van gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof. Veel politici noemen het besluit "onvermijdelijk", maar vinden het ook een "moedige maar begrijpelijke stap."
Verbeek stapte vrijdag op omdat ze haar veantwoordelijk neemt voor de problemen met de Uithoflijn. Over het project verscheen vorige week een rapport waarin de rol van de provincie Utrecht werd bekritiseerd. In het rapport staat onder meer dat het mis ging omdat er veel partijen bij betrokken zijn en omdat er veel mensen tijdelijk waren ingehuurd. Daardoor stroomde kennis weg

REACTIES

Waar coalitiepartijen vooral laten weten dat er volgens hen 'een waardig bestuurder' weggaat, vinden oppositiepartijen het met name jammer dat de voormalig gedeputeerde 'geen verantwoording aflegt' tijdens het debat aanstaande maandag. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
VVD-fractievoorzitter Arthur Kocken baalt van het besluit van hun gedeputeerde. "Er gaat een bestuurder weg die veel goede dingen voor elkaar heeft gekregen. Het is een bestuurder die haar politieke verantwoordelijkheid heeft genomen. Daar kunnen wij alleen maar respect voor hebben."

COALITIEPARTIJEN

Ook coalitiecollega's D66 en GroenLinks begrijpen maar betreuren de stap. "Ze was een goede gedeputeerde", zegt Niels Hoefnagels van D66. "Heel vervelend dat ze weggaat."
Florian Bekkers van GroenLinks vindt het een passend besluit. "We hopen dat de VVD snel een goede vervanger aanstelt, want de druk op Gedeputeerde Staten wordt nu erg hoog."

NIET VERBAASD

René Dercksen van de PVV is niet verbaasd. "Onvermijdelijk, moedige maar begrijpelijke stap. Er moet nu snel een verbeterslag komen in de organisatie, want dit is structureel." Daarmee wijst hij naar het auditrapport waarbij Verbeek-Nijhof veel kritiek kreeg.
Ook de ChristenUnie vindt het een logische stap. "Dat rapport was snoeihard. Begrijpelijk dat de gedeputeerde tot deze stap komt", zegt Statenlid Kees van Kranenburg.

VERANTWOORDING AFLEGGEN

De PvdA sluit zich met gelijke woorden aan bij de partijen. "We hadden het chiquer gevonden als ze verantwoording had afgelegd aan de Staten", zegt Statenlid Julie d'Hondt. "Maar dit is ook een persoonlijk drama. We wensen haar veel sterkte toe."
Statenlid Andrea Poppe van de SP vindt het vertrek ook jammer, maar was maandag liever het debat aangegaan met haar. "Wij hadden haar graag de gelegenheid gegeven om haar uit te laten leggen dat het allemaal anders was dan hoe wij het in het rapport gelezen hebben, want dat zei ze."
Maandag bespreekt de provincie het kritische rapport over de Uithoflijn. Gedeputeerde Pim van den Berg zal dan namens dit dossier het woord voeren.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.