Breuk binnen D66 Stichtse Vecht na aftreden wethouder

© D66 Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Uit een integriteitsonderzoek bleek gisteravond dat De Groene de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zich te bemoeien met de huisvesting van een kinderopvang. Die opvang zou tijdelijk een pand huren van de vrouw van De Groene. Daar was een subsidie van bijna 200.000 euro mee gemoeid.
Daarnaast is een bestuurslid van D66 ingehuurd om een locatie-onderzoek te doen naar het nieuwe pand van de kinderopvang. De onderzoekscommissie vraagt zich af of het bestuurslid niet had moeten afzien van deze opdracht, omdat hij een politieke rol vervult.
CHAOS
Het aftreden van wethouder De Groene heeft tot tweespalt geleid in de fractie van D66. Dat bleek duidelijk tijdens de ingelaste vergadering. De raadsleden Femke Goedendorp en Elmar de Ridder zegden hun steun op aan het college van burgemeester en wethouders. Daarmee verliest het college de meerderheid in de raad.
De overgebleven D66'ers blijven juist trouw aan het college. Dit leidde tot een verhit debat tussen leden van dezelfde partij. Gemeenteraadsleden van de oppositie spraken schande van deze vertoning.
MOTIE VAN WANTROUWEN
Even leek het erop dat de afvallige D66'ers een motie van wantrouwen in zouden dienen tegen hun eigen overgebleven wethouder Zivkovic. Maar het was de partij Maarssen 2000 die het voortouw daarin nam. Uiteindelijk redde die motie het niet.
WAARHEIDSCOMMISSIE
D66 zei een waarheidscommissie in te stellen om te onderzoeken wat er nou precies gebeurd is binnen de fractie van Stichtse Vecht. Maar voor de komende verkiezingen maakt dat niet meer uit.
Het landelijke bestuur besloot eerder om de kieslijst van Stichtse Vecht terug te trekken. Dat betekent dat de grootste partij van Stichtse Vecht na de verkiezingen niet meer terug zal keren in de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.