Intercitystation Veenendaal-de Klomp weg? "Er kan nog van alles gebeuren"

VEENENDAAL - De NS onderzoekt of intercity's Veenendaal-de Klomp in de toekomst gaan overslaan. Dat laat de spoorvervoerder weten naar aanleiding van een petitie. Inmiddels is die door ruim 2000 mensen getekend. Of de plannen ook doorgaan is nog alles behalve zeker.
Door plannen om een tienminutentrein te laten rijden tussen Utrecht en Nijmegen, kan Veenendaal- De Klomp de intercitystatus verliezen. De nieuwe politieke partij Jouw Veenendaal startte daarop een handtekeningenactie om dat tegen te houden. "Dat kan een ramp betekenen", aldus de nummer 2 Sander van Gent.
Volgens de initiatiefnemer is de trein belangrijk voor Veenendaal: "We hebben hier veel problemen met auto's. Wij willen gewoon dat er meer mogelijkheden zijn voor vervoer. De trein moet vaker gebruikt worden". Nu stappen er elke dag 4000 mensen in en uit de trein op de Klomp.
Ter vergelijking: op Driebergen-Zeist stappen twee keer zoveel mensen in de trein. Toch hoopt Van Gent met zijn petitie Veenendaal wakker te schudden. "We willen dat we als Veenendalers laten zien: ho even, hier gaan we een stokje voor steken. Hier zijn we het niet mee eens."

ONDERZOEK

De NS zegt in een reactie dat er steeds meer treinen gaan rijden op belangrijke trajecten. Hoe dat voor de tussenliggende stations uitpakt, moet nog blijken. Vandaag werd ook bekend dat er eigenlijk
een trein moet gaan rijden op belangrijke stukken spoor.
De gemeente Veenendaal klonk verrast door de intercity-plannen. In een reactie laten ze weten geen officiële mededeling te hebben gehad. Ze onderzoeken nu wat er aan de hand is. Tot dusver gaat het volgens Veenendaal om "geruchten".
Op dit moment stoppen er twee intercity's per uur op Veenendaal-De Klomp. In de toekomst zouden daar alleen nog maar sprinters richting Ede-Wageningen stoppen, volgens een lezer van De Veenendaalse Krant. Hij stuurde een brief in en stelt dat het zomaar kan dat het ook gevolgen heeft voor het aantal sprinters naar de andere stations in Veenendaal. Er rijden er nu vier per uur, maar in de plannen zouden dat er drie worden.

Intercitystation Veenendaal-de Klomp weg? "Er kan nog van alles gebeuren"