Gemeenten uiten forse kritiek op provincie om mobiliteitsprogramma

PROVINCIE UTRECHT - Tien Utrechtse gemeenten hebben stevige kritiek op het mobiliteitsprogramma van de provincie Utrecht. Dat laten de wethouders weten in een brief aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht.
De brief werd verzonden nog voordat Verbeek-Nijhof gisteren opstapte. Zij was als gedeputeerde verantwoordelijk voor de portefeuille mobiliteit. De tien gemeenten (U10) zijn ontevreden over de samenwerking met de provincie. Volgens hen is er "vrijwel geen contact over het Mobiliteitsplan" geweest.

UITHOFLIJN

De provincie wil volgens de U10 regionale subsidies gebruiken om tekorten voor de Uithoflijn op te vangen. Gemeenten komen hierdoor in grote financiële problemen terecht. "Dit is in strijd met de afspraken. De provincie is onvoldoende in gesprek geweest met de U10 gemeenten. Het laatste contact dateert van eind augustus 2017." In de brief wordt met klem verzocht om snel met alle wethouders om tafel te gaan.
Naast de communicatie is er ook kritiek op andere vlakken. Zo was er een bijeenkomst georganiseerd om te overleggen, maar bijna niemand kon komen door een te late aankondiging.
Ook past de provincie het beleid niet genoeg aan op ontwikkelingen van vandaag de dag. Als voorbeeld haalt de U10 het nieuwe regeerakkoord aan, waarin bereikbaarheid van Utrecht in het bijzonder wordt genoemd. De U10 wil voor 21 februari orde op zaken stellen.

U10

De U10 bestaat uit de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, Stichtse Vecht, Zeist, Woerden, Bunnik en De Bilt. Het doel van de U10 is om samen te werken op thema's als bereikbaarheid, economie en wonen. De brief is ondertekend door verkeerswethouders Lot van Hooijdonk uit Utrecht en Kees van Dalen uit Houten.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.