In beeld: carnaval in de provincie

PROVINCIE UTRECHT - Carnaval 2018 is losgebarsten. Volgens sommigen is het een Brabants of Limburgs feest, maar zeg dat niet te hard in plaatsen als IJsselstein, Hoogland, Soest of Harmelen. Daar ging vandaag het dak eraf tijdens de carnavalsoptochten.
In Soest (carnavalsnaam: Knollendam) werd carnavalsprinses Greet vanochtend opgehaald bij haar huis aan de Klaarwaterweg. Vanaf daar ging de optocht met een omweg naar café d'Oude Enghe aan de Middelwijkstraat.
Ook in IJsselstein, waar carnaval traditiegetrouw volop wordt gevierd, was het groot feest. Veel mensen gingen enorm uitgedost de straat op voor de optocht. Het was een jubileum: namelijk de vijfhonderdste optocht. Ondanks de kou stond er veel publiek langs de weg.
En ook in Hoogland was het feest. Daar trokken fraai versierde praalwagens met muziek door het dorp. Iedereen deed mee, of ze dat nou wilden of niet. RTV Utrecht-verslaggever Dennis van Ommeren werd tijdens een Facebook-live buiten beeld versierd met roze verf op zijn voorhoofd. Alaaf!
Aan de optocht mogen maximaal vijftig wagens meedoen. Het merendeel daarvan komt uit de stad zelf. Sommige wagens doen morgen ook mee bij de optocht in Montfoort.
In Harmelen, dat tijdens carnaval Kwakkelepoel heet, reden zo'n dertig wagens door het dorp. Het was koud, maar de zon scheen volop en dus stonden ook hier veel mensen langs de kant.

Beelden van de optocht in Harmelen.
Beelden van de optocht in Hoogland.