Historische schepen zweven door de lucht in Vreeswijk

VREESWIJK - Bij Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein was vandaag een spectaculair hijsspektakel gaande. Drie bijzondere schepen werden verplaatst: de heve-aak Christina, de Westlander Voorwaarts en de Utrechtse praam Simone. Voor de stoelendans zette de firma J. Brouwer & Zn. een enorme kraanwagen in, een vierhonderdtonner.
In verband met de veiligheid was het werfterrein vandaag niet toegankelijk. Vanaf de overkant, op de Prins Hendriklaan, waren de hijsactiviteiten goed te volgen.

CHRISTINA

De hijspartij was nodig voor de restauratie van de erfgoedprojecten Christina en Simone. Beide schepen hebben een eigen verhaal. De Christina maakte deel uit van de oude Vreeswijkse zandwinningsvloot. De heve-aak behoort daarmee tot het cultuurhistorisch erfgoed van het oude schippersdorp. Na schenking aan de Museumwerf een paar jaar geleden, keerde de Christina terug naar huis.

SIMONE

Met de recente schenking van de Utrechtse praam Simone kreeg de Museumwerf opnieuw een bijzonder schip in handen. Directeur André van Schie: "Ook dit schip willen we behouden. De Simone is belangrijk Utrechts erfgoed. Utrechtse pramen maakten deel uit van het oude Utrechtse straatbeeld. Men zag ze vaak op de grachten en singels waar ze werden gebruikt voor transport en werkzaamheden aan deze waterwegen. Daar zijn nog oude foto's van. De Simone is een zeldzaamheid. Van Utrechtse pramen zijn er geen handvol meer over."
Voor het scheepje moeten de eerste plannen nog worden gemaakt. De eerste stap richting behoud is de verplaatsing naar een plek waar aan het schip kan worden gewerkt.

VOORWAARTS

Op het terrein van Museumwerf Vreeswijk, langs de Vaartse Rijn, staat de Voorwaarts. Deze Westlander is daar een aantal jaren terug gerestaureerd. Er is een definitieve plek op het werfterrein vrijgemaakt. Op de plaats van de Voorwaarts moet de heve-aak Christina komen. Dit nog als woonboot opgebouwde schip ligt voor de kade in het water. Even verderop, op dezelfde kade, wacht de Utrechtse praam Simone die ook wordt verplaatst.

INGEWIKKELD

Het verplaatsen door de lucht is een ingewikkelde klus. De langwerpige schepen zijn lastige objecten om te hijsen. Zeker als ze in de lucht moeten worden gedraaid. Daarnaast vindt het hijswerk plaats in de directe nabijheid van bebouwing. Ook kan de kraanwagen niet overal even dichtbij worden opgesteld en staat de oude vastgezette kraan van de Museumwerf in de weg.
"Een schip door de lucht, dat zie je niet vaak. Dat is best bijzonder en spannend. Het zijn natuurlijk professionals die het hijswerk doen, maar je weet nooit wat er gaat gebeuren en wat ze tegenkomen", zei Ciska de Ruiter van Museumwerf Vreeswijk vanmorgen op Radio M Utrecht.

TENTOONSTELLING

De werf wil de Christina behouden en inzetten als vaste exporuimte voor een tentoonstelling over de Vreeswijkse zandwinning. Hoe precies is nog niet duidelijk. Van Schie: "We zijn nog bezig met de ontwikkeling van de plannen en het zoeken naar sponsors."

SCHOLINGSPROJECT

Voor de restauratie wil Museumwerf Vreeswijk een scholingsproject opzetten. "Daarmee willen we leerlingen enthousiast kunnen maken voor het vak van ijzerwerker of lasser", aldus werfbaas Ton van der Heijden. "Als het allemaal lukt, zullen met het behoud van het schip, de nieuwe exporuimte en het scholingsproject belangrijke wensen van de Museumwerf in vervulling gaan."
De werkzaamheden aan de schepen zal een aantal jaren in beslag nemen. Het proces kan worden gevolgd via de website of door een bezoek de Museumwerf Vreeswijk.

Radio M Utrecht vanmorgen vroeg op de Museumwef Vreeswijk
Historische schepen zweven door de lucht in Vreeswijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.