Hartekind brengt kinderen met hartafwijking voor voetlicht

PROVINCIE UTRECHT - Stichting Hartekind vraagt deze week aandacht voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. De stichting zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek om de overlevingskansen en de dagelijkse kwaliteit van leven voor kinderen met hartproblemen te verbeteren.
Elke dag worden vier kinderen met een hartafwijking geboren en elke twee dagen overlijdt er een. Het zijn statistieken die Alex Muis uit Maarssen niet koud laten. Zijn zoontje Aiden kwam twee jaar geleden ter wereld met een hartaandoening. Vader en moeder wisten sinds de 20-wekenecho al dat er ernstige problemen waren.
"Aiden kon geopereerd worden", vertelde Muis vanmorgen op Radio M Utrecht. "Die operaties zijn niet makkelijk of zonder risico. Hoe sneller artsen een diagnose kunnen stellen, hoe beter ze zich kunnen voorbereiden."
Aiden heeft na een succesvolle operatie een toekomst die Muis rooskleurig durft te noemen. "We hebben enorm veel geluk gehad", zegt hij. Maar hij realiseert zich tegelijk dat er veel kinderen en ouders zijn voor wie dat anders ligt. Hij zet zich daarom in voor de Hartekindweek die vandaag is begonnen.
"Als je in het ziekenhuis bent en je ziet al die kleintjes om zich heen dan weet je dat er gewoon wat moet gebeuren", zegt Muis. "Onderzoek is gewoon nodig en niet al het onderzoek wordt door de staat vergoed. Dus dan moet er geld opgehaald worden door een stichting, zodat kinderen met een aangeboren hartafwijking steeds beter geholpen kunnen worden."

Alex Muis over de Hartekindweek en zijn zoontje Aiden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.