Transavia mag piloot niet ontslaan voor dodelijke straatrace Loosdrecht

UTRECHT - Piloot Casper van W. mag bij Transavia blijven werken. De luchtvaartmaatschappij mag hem niet ontslaan omdat hij betrokken was bij een dodelijke straatrace in Loosdrecht. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmorgen besloten. Transavia gaat in beroep.
Transavia wilde van de man af omdat "zijn gedrag onverenigbaar is met zijn functie als piloot". Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft hij ook onjuiste informatie verstrekt over zijn gedrag en neemt hij daar geen verantwoordelijkheid voor. Transavia merkt ook dat de publieke verontwaardiging over de dodelijke straatrace zich niet alleen op de piloot, maar ook op het bedrijf als werkgever richt. Tot slot voerde Transavia in de rechtbank aan dat collega's niet langer met Van W. willen vliegen. De piloot stond sinds zijn veroordeling op non-actief.
Voor de rechtbank woog een andere overweging zwaarder. "Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen. Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam."
Het fatale ongeluk gebeurde op 16 maart 2016. Vader Walter en zoon Casper waren, ieder in hun eigen auto, aan het straatracen met zeer hoge snelheden. De 19-jarige Fleur werd aangereden en overleed een paar weken later. Vader Walter, die met zijn Porsche de Toyota van de vrouw ramde, bleek te veel te hebben gedronken. Casper was niet onder invloed.
De rechtbank veroordeelde de vader in november tot vier jaar celstraf. Ook kreeg hij een rijverbod van vijf jaar. Volgens de rechter heeft hij roekeloos gereden. Zijn zoon Casper kreeg een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging voor zijn deelname aan de straatrace. Hij is in hoger beroep gegaan. Ook omdat dit nog loopt, ziet de rechter geen reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Het OM is ook in beroep gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.