Historie, natuur en spelen in nieuw parkje in Soesterberg

SOESTERBERG - In Soesterberg wordt vanmiddag het nieuwe dorpsparkje geopend. Het park ligt op een bijzondere locatie; op de bovenkant van de tunnel van de provinciale weg, de N237. De deksel van de tunnel.
Wethouder Jannelies van Berkel opent het park vanmiddag, en volgens haar is het park speciaal voor Soesterberg aangelegd: "We hebben heel erg gekeken naar wat echt in die omgeving past. Dus er is allerlei beplanting die heel erg terug komt in de omgeving, zoals heide en jeneverbes."
Om het dorp nog meer te betrekken bij het park werden inwoners gevraagd een naam voor het park te bedenken. Bij de gemeente kwamen veel reacties binnen volgens de wethouder: "We hadden een prijsvraag uitgeroepen in het dorp want we vonden het leuk als het dorp het zelf zou bedenken. En daar kwamen heel veel reacties op terug, volgens mij zo'n 150, en daar is een leuke naam uitgekomen!" Die naam wordt vanmiddag bij de officiële opening bekendgemaakt.

GESCHIEDENIS

In het nieuwe parkje wordt ook op een paar manieren stilgestaan bij het verleden van Soesterberg. Zo zijn er informatieborden over de Wegh der Weegen, een weg die rond 1600 werd aangelegd tussen Amersfoort en Utrecht. Ook de vliegbasis komt terug, in de vorm van een vliegtuigje waar kinderen in kunnen spelen.
Daarnaast wordt er gewerkt aan een monument dat herinnert aan de aanwezigheid van de Amerikanen in het dorp. De ontwerper, Chris Rodenburg, wil met het beeld aangeven dat de Amerikanen echt in de Soester gemeenschap leefden. "Voordat ik het ontwerp maakte heb ik met veel mensen gesproken en veel mensen hebben een herinnering aan die tijd. Of je nou in Amersfoort kwam of in Soesterberg, mensen hebben daar gewoon een herinnering aan. Het was echt wel wat, die periode."
Amerikanen zijn verbonden aan het dorp, omdat ze tot 1994 een basis hadden in Soesterberg. Precies veertig jaar lang was het 32ste Fighter Squadron van de Amerikaanse luchtmacht op Vliegbasis Soesterberg gestationeerd. Veel Amerikanen woonden met hun families op of rond de vliegbasis.
Volgens de ontwerper van het kunstwerk heeft hij vooral inspiratie opgedaan uit de beginperiode: "Daarom heb ik een aantal silouetten van Amerikanen bedacht uit die tijd - 1954, vlak na die Tweede Wereldoorlog - die ook daadwerkelijk een beetje groter waren dan de mensen hier, vitaler ook. Andere gebruiken hadden ze ook, andere gewoontes. Het moet daarom, heb ik me bedacht, een vreemd gezelschap zijn, iets wonderlijks in dat dorp. Je ziet dat ook terug in typische Amerikaanse dingen, zoals hotdogs en cheerleaders."
De opening van het nieuwe parkje in Soesterberg is vanmiddag om 16.00 uur. Het monument voor de Amerikanen is nog niet gemaakt. Er worden voor de financiering nog sponsors gezocht.