Nieuwe politieke partij wil tol heffen op Rijnbrug

RHENEN - Het plan om tol te heffen op de Rijnbrug bij Rhenen is al wel eens eerder de revue gepasseerd, maar nog nooit werd erg concreet. Nu is een nieuwe politieke partij opgericht die het plan als enige verkiezingsthema bombardeert.
Hendrik van Nellestijn, lijsttrekker van TolbrugRhenen.nl, hoopt dat er dan eindelijk schot komt in de langslepende Rijnbrug-soap. "Er gebeurt hier nog steeds niks", verzucht hij.
De brug moet namelijk verbreed worden. Maar de weg er naartoe duurt nu al jaren. De brug is nu in te slechte staat. En dus moet er een heel nieuw brugdek op. Maar dat moet weer onderzocht worden, bleek in de provincie vorige week.
Van Nellestijn is alle negatieve berichten over de Rijnbrug zat. "De frustratie begon toen ik m'n biefstukje niet kon halen bij de slager. 's Middags na 4 uur sta je van het gemeentehuis tot de Rijnbrug in de file."

TOL

In de plannen van de partij moet bij elke oversteek 2,50 euro betaald worden. Zo wordt er volgens van Nellestijn elke dag 75.000 euro verdiend. Het totaalbedrag min de kosten voor het heffen van de tol stroomt dan elk jaar weer terug naar de inwoners van Rhenen.
Maar uit onderzoek van de provincie blijkt dat juist lokaal verkeer over de brug rijdt. De inwoner zelf betaalt dus vooral zelf de tol en krijgt daar maar een deel van terug. "Grappig, maar die krijgt het ook weer terug. Als je dus in Eindhoven woont, krijg je het niet terug", reageert de lijsttrekker. De partij wil het fileleed verzachten.
En dan de vraag: mag het? De brug is van Rijkswaterstaat, niet van de gemeente Rhenen. Hendrik: "De eigenaar van die brug is verantwoordelijk. In Groningen is de NAM verantwoordelijk voor scheuren in de huizen. Maar als politiek kun je wel druk zetten op de instantie die verantwoordelijk is. Dan krijg je een keer resultaat."

PARTIJPROGRAMMA

Van Nellestijn is een bekende in verkiezingstijd in Rhenen. Hij deed al eerder mee met zijn partij
. Maar toen had hij slechts één poster en geen verkiezingsprogramma. "Nu is er ook een thema" zegt Hendrik.
Het tolheffen op de Rijnbrug is dan ook het enige thema dat het één A4 tellende partijprogramma telt. "We hebben geen mening over zondagssluiting, we hebben geen mening over huisvesting". Het besturen van de gemeente Rhenen laten ze dan ook aan de andere partijen over.