Provincie trekt portemonnee: 64 miljoen voor Uithoflijn en tramremise

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De Provinciale Staten hebben vandaag ingestemd om 64 miljoen euro extra te betalen voor de Uithoflijn en de tramremise van de lijn Utrecht - IJsselstein. 59 miljoen daarvan is bestemd om het tekort van het Uithoflijnproject op te vangen. Daarnaast is er nog 13,7 miljoen euro gereserveerd om eventuele tegenvallers te bekostigen. De gemeente Utrecht moet de rest van het tekort aanvullen tot 84 miljoen euro.
Gedeputeerde Pim van den Berg gaf vandaag antwoord voor de opgestapte Jacqueline Verbeek-Nijhof tijdens een extra ingelaste Statenvergadering. Hij gaat namens de provincie opnieuw met de gemeente Utrecht om tafel om te onderhandelen over de kosten. Volgens VVD-fractievoorzitter Arthur Kocken is deze relatie ernstig beschadigd.

POLITIEKE SPELLETJES

Van de Provinciale Staten moet Van den Berg ook de mogelijke financiële risico's die de openbaring van het geheime rapport met zich meebracht bij het stadsbestuur gaan verhalen. Een motie van de SGP hiervoor behaalde een meerderheid.
Samen met de PVV was de partij erg kritisch op de rol van de gemeente Utrecht. Met name D66 en GroenLinks, die wethouders leveren voor het Uithoflijndossier, werden beticht van politieke spelletjes.

VERTROUWEN

De afgelopen week liepen de gemoederen heel hoog op. VVD-fractievoorzitter Arthur Kocken gaf vanavond aan een coalitiecrisis serieus overwogen te hebben, maar zag daar uiteindelijk toch van af.
De ChristenUnie diende vanwege deze verhoudingen vlak voor de stemming een motie van geen vertrouwen in. Fractievoorzitter Arne Schaddelee lichtte ook toe dat er nog te veel vragen zijn die onbeantwoord blijven. De PvdA, SP, PVV, SGP en Partij voor de Dieren steunden dit voorstel, maar behaalden geen meerderheid.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.