Brunner door de Bocht: je fiets parkeren in Utrecht, steeds meer gedoe?

UTRECHT - Edo Brunner gaat op de fiets door de bocht deze week. Hij wil zijn fiets neerzetten in de binnenstad van Utrecht, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. Dat verdient een uitzending van Brunner door de Bocht.

VROEGER

Regelmatig mijmert Edo over het verleden. Als je 'vroeger' naar een winkel in de binnenstad wilde, zette je je fiets voor de deur, deed je boodschappen en fietste daarna vlot verder. Tegenwoordig gaat dat niet meer: op veel plekken is parkeren verboden en wordt je fiets verwijderd als je hem op een verkeerde plek zet. Voor twintig euro mag je je tweewieler dan weer ophalen uit een magazijn ver buiten het centrum.
Het is niet dat je je fiets niet kwijt kunt, alleen niet voor de deur. Je moet er verder voor lopen en dus meer tijd voor uittrekken; dat is, als je je fiets neerzet in een van de vele (pop-up) stallingen die er in de loop van de jaren zijn bijgekomen. Soms kan je dichterbij parkeren. Dat moet dan in wit-omlijnde vakken waar de fiets niet te ver mag uitsteken. Maar, zo verzucht Edo, dan moet er wel ruimte zijn in zo'n vak en dat is vaak niet het geval.

MEGA FIETSENSTALLING

Edo ergert zich hier mateloos aan. Witte lijntjes om je fiets binnen te parkeren, dat past niet zo goed bij hem. Het zal daarom niet verbazen dat hij ook nogal sceptisch staat tegenover de in aanbouw zijnde fietsenstalling bij het Centraal Station. Als deze eind 2018 af is, is het de grootste stalling ter wereld en kunnen er 12.500 fietsen in. Maar hoeveel tijd gaat het wel niet gaat kosten om daar te parkeren? Dus neemt hij de proef op de som: Edo gaat voor het eerst zijn fiets stallen in de fietsenstalling van het station en noteert daarbij hoe lang hij er over doet. De uitkomst verbaast hem.

STRAATARTIEST

Edo praat erover met verkeersdeskundige Rico Andriesse, die uitlegt dat we te maken hebben met 'het succes van de stad'. Hij trekt de vergelijking met een straatartiest, waarbij het publiek aanvankelijk nog vooraan kan staan en alles kan zien. Als de artiest succes krijgt en steeds meer publiek trekt, zal er een stadion moeten worden afgehuurd. Het publiek moet daardoor een duur kaartje kopen, de auto moet in de parkeergarage, en een zitplaats bij het optreden is aanzienlijk verder weg dan toen het optreden nog gewoon op straat was. Zo is het ook met de stad, aldus Rico: er trekken zoveel mensen naar Utrecht, en er willen zoveel mensen met de fiets naar het station, dat de hoeveelheid fietsen in het centrum enorm is toegenomen. Die fietsen kunnen niet allemaal meer tegen een hekje worden gezet.
Brunner door de Bocht wordt op dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Brunner door de Bocht: je fiets parkeren in Utrecht, steeds meer gedoe?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.