24 superdure schilderijen naar Soesterberg vervoerd

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
SOESTERBERG - Een bijzondere verhuizing deze week van Den Haag naar Soesterberg: 24 werken uit het Mauritshuis worden momenteel naar het Nationaal Militair Museum gebracht. Het transport is een heel precies werkje dat dagen duurt.
Elk portret moet voorzichtig worden uitgepakt in Soesterberg en wordt daarna zorgvuldig bekeken door de conservator van het Militair Museum en de vervoerder van het Mauritshuis. Daarna gaan de schilderijen met een hoogwerker de lucht in en worden ze aan de muur gehangen.
De stukken worden uitgeleend vanwege een tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog, die precies 450 jaar geleden uitbrak. In Den Haag lagen de schilderijen in een depot en konden bezoekers ze dus niet zien.

PALEIS FREDERIK HENDRIK

De schilderijen zijn gemaakt in opdracht van de jongste zoon van Willem van Oranje, prins Frederik Hendrik, en sierden ooit de muren van zijn paleis in Honselaarsdijk. Op de portretten staan cavalerieaanvoerders afgebeeld die tijdens de Tachtigjarige Oorlog onder aanvoering van Frederik Hendrik tegen de Spanjaarden vochten.

TENTOONSTELLING

De portrettenreeks vormt een opmaat voor de tentoonstelling 'Willem' over Willem van Oranje die op 25 april haar deuren opent in het NMM. 'Willem' geeft een inkijkje in het leven van de jonge Willem van Oranje, zijn onbekende jaren als militair en veldheer en tenslotte zijn rol als 'Vader des Vaderlands'. 'Willem' is te zien tot en met 28 oktober 2018 in het Nationaal Militair Museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.