Tegenstanders natuurbegraafplaats Soest bang voor nieuwe plannen in bosgebied

© RTV Utrecht
SOEST - De tegenstanders van een natuurbegraafplaats in Soest zijn nog niet gerustgesteld. Gisteren trok de initiatiefnemer van de begraafplaats zich terug, vanwege een gebrek aan draagvlak. Toch neemt actiecomité Begraaf de Natuur Niet daar geen genoegen mee. De groep is bang dat er nieuwe plannen kunnen opduiken en wil dat de wethouder zich uitspreekt tegen natuurbegraven.
De actiegroep heeft vandaag vragen gemaild aan wethouder Janne Pijnenborg. Zo willen de leden weten of de plannen voor een natuurbegraafplaats nu helemaal van de baan zijn, of alleen voor dit deel van het bos. "We hopen erop dat de gemeente de deur dicht doet voor dit soort grootschalige commerciële initiatieven", reageert Natasja van Voorst namens het comité.
PETITIE
Ook is het comité alsnog een petitie gestart. Zo hoopt de groep aan de politiek te laten merken dat een natuurbegraafplaats definitief niet welkom is in Soest en Soesterberg.
De groep is vooral ook geschrokken van de werkwijze van de gemeente. Volgens Van Voorst werd de buurt werd pas betrokken bij de plannen toen die in een vergevorderd stadium waren. "Toen ik er voor het eerst over hoorde, kon je op de site van de begraafplaats interesse tonen in een graf." Daarom is het comité er niet gerust op dat er niet opnieuw plannen opduiken voor de bossen rondom Hees.
TELEURSTELLING BIJ INITIATIEFNEMER
De initiatiefnemer herkent zich niet in het verhaal over vergevorderde plannen. "De politiek heeft zich uitgesproken tegen de plannen, nog voordat het plan af is", zegt Marc Hesp van Natuurbegraafplaatsen Van Waarde. Hij is teleurgesteld dat de plannen niet doorgaan en denkt dat dit ook met de komende verkiezingen te maken heeft. "Je zou verwachten dat partijen eerst een plan lezen, voordat ze tegen zijn. Dat vinden we wel jammer."
Hesp denkt dat het plan van toegevoegde waarde had kunnen zijn voor het bosgebied. "Wij zijn van oorsprong ook gewoon een natuurorganisatie", vertelt de initiatiefnemer. "We hebben heel goed gekeken naar de natuur en de dieren." Toch kon hij niet anders dan zich terugtrekken. "Je ziet gewoon dat er heel veel negativiteit omheen ontstaat. Dan moet je er ook gewoon duidelijk over zijn, dat we dit niet meer gaan doen."
SPORTVELDEN
Het plan voor de natuurbegraafplaats hing samen met een plan om twee voetbalclubs in Soest te verplaatsen. De natuurbegraafplaats zou komen op de plek waar nu voetbalclub Hees ligt. De gemeente wilde die club, samen met VV SEC, verplaatsen naar een bosgebied bij Atletiekvereniging Pijnenburg.
Wat er nu met de voetbalclubs gaat gebeuren blijft onduidelijk. Het college wil de komende weken 'verkennen wat dit betekent voor de toekomst van de buitensport'. Hierbij wil het college contact houden met de sportclubs en de eigenaar van het bosgebied, ASR.